wtorek, 23 stycznia 2018

Najprostsze wegańskie ciasto jogurtowe

Takie przepisy i takie ciasta lubię najbardziej – czeka Cię najwyżej 10 minut roboty i cudowny jej efekt w postaci mięciutkiego, delikatnego i nie za słodkiego deseru. Dedykowany nie tylko weganom, ale również osobom, które z różnych względów nie jadają nabiału bądź jajek. Migdałowa kruszonka to nie obowiązek, ale miły dodatek, choć i bez niej ciasto doskonale się obroni. Równie dobrze wierzch ciasta możesz posypać samymi migdałami – w postaci płatków lub słupków- według uznania.


Składniki:

2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
1¾ szklanki jogurtu sojowego
¾ szklanki roślinnego oleju, np. z pestek winogron
skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka (opcjonalnie):
50 g margaryny ALSAN-bio
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru
1/2 szklanki migdałów pokrojonych w słupki


Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Tortownicę o średnicy 23cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Jeżeli robisz kruszonkę, schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę ugnieć z mąką do momentu, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj cukier oraz migdały i za pomocą widelca wmieszaj je delikatnie w kruszonkę. 

Do większej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i cukier i dokładnie zamieszaj. 

W innym naczyniu połącz ze sobą jogurt, olej oraz skórkę z cytryny. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch, posyp go równomiernie kruszonką i wstaw do piekarnika na około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw ciasto na 15 minut w formie, po czym wyjmij i pozwól całkowicie ostygnąć, zanim pokroisz na kawałki.





9 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię, bo wygląda super! Lubię wilgotne ciasta typu babkowego, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jest to "ciężkie" ciasto? ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast jogurtu sojowego można użyć kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj z jogurtem sojowym waniliowym - pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ma za dużo oleju w przepisie, czy 3/4 szklanki to poprawna wartość? bo wyszło bardzo tłuste :|

    OdpowiedzUsuń
  6. Marta je upiekła i było pyszne pozdrawiam Martę ❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna wielka ściema zakalec nad zakalce nie polecam porażka

    OdpowiedzUsuń
  8. 2 x robiłam z przykrością stwierdzam 2 x zakalec oprócz kruszonki

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP