sobota, 13 stycznia 2018

Prosta lazania z batatami i czerwoną soczewicą

Ostatnio bardzo polubiliśmy to danie, tak więc często gości na naszym stole. Bardzo proste w przygotowaniu, w przeciwieństwie do tradycyjnej lazanii. Bataty mogłabym jeść w każdej ilości, podobnie jak mój synek, ale tutaj – w połączeniu ze złotymi płatami makaronu i w towarzystwie czosnkowej nuty – smakują wyjątkowo dobrze.


Składniki na naczynie o wymiarach 20x35cm:
250g płatów makaronu do lazanii
2 cebule szalotki
1 duży batat
2 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżki oleju
2 szklanki warzywnego bulionu lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego
sól i pieprz
listki świeżej bazylii do podania


Przygotuj warzywa: obierz szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę, obranego batata zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Olej rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku i wrzuć cebule oraz czosnek. Po dwóch minutach dodaj startego batata oraz opłukaną soczewicę i dokładnie zamieszaj, aby połączyły się z cebulą. Wlej ciepły bulion lub wodę z sosem sojowym, przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190ºC.

Kiedy sos będzie gotowy dopraw go według uznania solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę sosu i przykryj warstwa płatów makaronu. Następnie kolejno wyłóż sos i ponownie makron – w sumie powinny wyjść 3 warstwy. Wierzch lazanii powinien być przykryty sosem. Naczynie z gotową lazanią przykryj lub szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut – 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.

Lazanię podawaj udekorowaną listkami bazylii.


2-3 porcje

1 komentarz:

  1. Fajne połączenie. Zwykle łączyłam soczewicę z pieczarkami w lazanii.

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP