Ostatnio bardzo polubiliśmy to danie,
tak więc często gości na naszym stole. Bardzo proste w
przygotowaniu, w przeciwieństwie do tradycyjnej lazanii. Bataty
mogłabym jeść w każdej ilości, podobnie jak mój synek, ale
tutaj – w połączeniu ze złotymi płatami makaronu i w
towarzystwie czosnkowej nuty – smakują wyjątkowo dobrze.
Składniki na naczynie o wymiarach
20x35cm:
250g płatów makaronu do lazanii
2 cebule szalotki
1 duży batat
2 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżki oleju
2 szklanki warzywnego bulionu lub wody
z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego
sól i pieprz
listki świeżej bazylii do podania
Przygotuj warzywa: obierz szalotki i
czosnek pokrój w drobną kostkę, obranego batata zetrzyj na tarce o
drobnych oczkach. Olej rozgrzej na głębokiej patelni lub w garnku i
wrzuć cebule oraz czosnek. Po dwóch minutach dodaj startego batata
oraz opłukaną soczewicę i dokładnie zamieszaj, aby połączyły
się z cebulą. Wlej ciepły bulion lub wodę z sosem sojowym,
przykryj, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 20
minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do
190ºC.
Kiedy
sos będzie gotowy dopraw go według uznania solą i pieprzem. Na dno
naczynia do zapiekania wyłóż odrobinę sosu i przykryj warstwa
płatów makaronu. Następnie kolejno wyłóż sos i ponownie makron
– w sumie powinny wyjść 3 warstwy. Wierzch lazanii powinien być
przykryty sosem. Naczynie z gotową lazanią przykryj lub szczelnie
owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut
– 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Lazanię
podawaj udekorowaną listkami bazylii.
2-3
porcje
Fajne połączenie. Zwykle łączyłam soczewicę z pieczarkami w lazanii.
OdpowiedzUsuń