czwartek, 3 sierpnia 2017

Migdałowe pralinki z suszonym mango

To jest właśnie to: delikatne, pyszne, marcepanowe i apetyczne kąski. Jako rodzice czujemy się wspaniale, mogąc poczęstować dzieci takim zdrowym przysmakiem – robi się ciepło koło serca na myśl o właściwościach odżywczych obecnych tu składników.


Składniki:
1 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
1/2 szklanki suszonych plastrów mango
1/3 szklanki jasnego syropu ryżowego
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
wiórki kokosowe do obtoczenia


Migdały przełóż do blendera (najlepiej z ostrzem o kształcie S) i zmiksuj na proszek. Plastry mango mocz przez 15 minut w ciepłej wodzie, po czym dokładnie odciśnij. Wraz z pozostałymi składnikami dorzuć je do orzechów i ponownie zmiksuj na jednolitą ciągnącą się masę. Kolejno formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, zanurzając dłonie w letniej wodzie, aby masa nie kleiła się do rąk. Obtaczaj w wiórkach kokosowych. Przechowywane w lodówce wytrzymają tydzień.

Z podanych składników otrzymałam 20 pralinek.  


3 komentarze:

  1. Takie pralinki to coś cudownego :) Smak mango musi być boski!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam praliny w każdej zdrowej i domowej wersji! Także poproszę jedną :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym wszystkie na raz! :)
    https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP