czwartek, 31 sierpnia 2017

Mielone z buraka

Istnieje wiele wspaniałych wegańskich dań, jednak u mnie pierwsze miejsce zawsze będą miały właśnie takie tradycyjne obiadki – jest w tym jakaś nostalgiczna tęsknota za czasami dzieciństwa. I o ile za mięsnymi mielonymi specjalnie nie tęsknię, o tyle na takie z buraka zawsze się skuszę. 


Składniki: 
2 średnie buraki 
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 
1 duża lub dwie średnie cebule 
2 duże ząbki czosnku 
2 łyżki prażonego słonecznika 
2 łyżki płatków owsianych 
2 łyżki posiekanego koperku 
sól i pieprz do smaku 


Buraki obierz i surowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Oba składniki przełóż do dużej miski. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaj do buraków i kaszy. Dorzuć jeszcze wszystkie pozostałe składniki: słonecznik, płatki owsiane, koperek i całą masę bardzo dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw wedle uznania solą i pieprzem. 

Piekarnik rozgrzej do 200ºC i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z powstałej masy lep kolejno kotlety (wielkość dowolna) i układaj je na blasze. Wstaw na 20 minut do piekarnika, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. 

10-12 kotletów


4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, w domu mam sporo buraków, więc może jutro zrobię takie na obiad :)
    Zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety mi sie rozwaliły ;( a zapowiadało sie pysznie ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie również się rozwaliły, było to bardzo dobre, ale spodziewałam się kotletów, a wyszło buraczotto ����

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła papka zamiast kotletów

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP