czwartek, 30 marca 2017

Wegański sos a'la bolognese


Danie to jest w stylu tych leniwych. Wracamy po pracy nie mamy ochoty siedzieć zbyt długo w kuchni więc na myśl przychodzi coś szybkiego. Wystarczy mieć tylko kilka niezbędnych składników i możemy zrobić syty obiad, coś na wzór sosu bolognese lecz z wiadomych względów nim nie jest. Jest taż bardziej uproszczony, a na pewno zdrowszy. A do przygotowania potrzebne będzie...


Składniki:
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 duża biała cebula
1 kostka tofu wędzonego (około 175g)
500ml passaty
sól, pieprz, bazylia
makaron


Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pokrojone w kostki lub rozdarte na drobno tofu wędzone i smaż kolejne kilka minut do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i dodaj passatę. Zamieszaj i podgotuj sos jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, bazylią i pieprzem. Sos podawaj z makaronem. 

2-3porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP