niedziela, 6 listopada 2016

Słodko – ostre szaszłyki z papryką i ananasem

Choć sezon grillowy już za nami, nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować sobie takie pyszności w domowym zaciszu także w chłodniejsze dni. Muszę przyznać, że cudowny smak grillowanego ananasa idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem dobrze doprawionych wegańskich kiełbasek oraz papryki, a wszystko zwieńcza ostro słodka marynata. 


Składniki na 6 szaszłyków:
300g miąższu ananasa 
2 małe czerwone papryki 
1 opakowanie (250g) wegańskich kiełbasek 
3 łyżki oliwy
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 
2 ząbki czosnku, przeciśnięte 
1 płaska łyżeczka płatków chilli 
szczypta soli 


Ananasa pokrój w 2 cm kostkę, podobnie jak paprykę, a kiełbaski w grubsze 2-3cm kawałki. Gotowe pokrojone składniki nadziewaj na przygotowane drewniane lub metalowe szpikulce. 

Odłóż je na bok i zabierz się za marynatę.

W małej kokilce połącz ze sobą wszystkie składniki: olej, syrop, czosnek chilli i sól. Zamieszaj i za pomocą pędzelka nałóż marynatę na przygotowane szaszłyki. Pozostaw je do zamarynowania na 30 minut. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej szaszłyki i opiekaj je przez około 10 minut co jakiś czas obracając, aż się ładnie zarumienią. Podawaj na ciepło.

3 komentarze:

  1. Super połączenie! Lubię ananasa w wytrawnych zestawieniach :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP