sobota, 3 grudnia 2016

Kremowa zapiekanka z pieczarek i ziemniaków

Czy istnieje coś bardziej krzepiącego niż gorąca, sycąca porcja złocistej zapiekanki wyjętej wprost z piekarnika? Zwłaszcza o tej porze roku… Ta poniższa nie jest tak tłusta jak inne tego typu dania, ponieważ kokosowa zalewa, w której gotują się ziemniaki nie jest aż tak bardzo ciężka i zawiesista. Nie zawracałabym sobie głowy obieraniem ziemniaków, bo nie jest konieczne, jeżeli kupisz oczyszczone ziemniaki do pieczenia, a pominięcie tego etapu to duże ułatwienie: wystarczy tylko wszystko pokroić w plasterki. Ta zapiekanka wygląda prosto, bo i jest prosta, i może stanowić zarówno odrębne danie, jak i służyć jako dodatek do obiadu.


Składniki:
700g umytych ziemniaków do pieczenia
250g pieczarek
200ml gęstego mleka kokosowego
200ml wody
1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub warzywnego bulionu w proszku
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz 


Piekarnik rozgrzej do 220°C. Naczynie do zapiekania natłuść odrobiną oliwy.

Zarówno ziemniaki, jak i pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki przełóż do rondla, zalej mlekiem kokosowym oraz wodą, dodaj przyprawę lub bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. W międzyczasie zajmij się grzybami. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pieczarki oraz przeciśnięty ząbek czosnku i smaż do momentu, aż grzyby zmiękną i odparuje większość wody. Przełóż pieczarki do rondla z ziemniakami, dopraw wedle uznania solą i pieprzem, delikatnie zamieszaj i przelej wszystko do naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika na 45 minut, aż wierzch zapiekanki będzie spieczony i zarumieniony. 

2 lub 4 porcje

2 komentarze:

  1. Świetny przepis :) Uwielbiam ziemniaczane zapiekanki, a w takiej wersji jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna zapiekanka, zrobiłam i zniknęła błyskawicznie. Dzisiaj robię z podwójnej porcji.

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP