czwartek, 20 października 2016

Wegańska szarlotka


Oto tradycyjne ciasto z jabłkami w wegańskim wydaniu – jedno z najprostszych do wykonania. Do niedawna z powodu lenistwa kupowałam gotowe przetarte jabłka w słoiku, ostatnio jednak doszłam do wniosku, że niestety nie mogą się one równać z tymi, które przygotujemy sobie sami w domu. Owocowy farsz będzie się zapiekał w towarzystwie kruchego ciasta przygotowanego na bazie wegańskiej margaryny, jeżeli jednak nie uda Ci się jej dostać, spróbuj sięgnąć po schłodzony olej kokosowy – wówczas nie zagniataj ciasta zbyt długo.



Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:

Ciasto:
2 szklanki mąki 
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170g wegańskiej margaryny
1 łyżka gęstej części mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie)
1 kg jabłek
1 łyżka oleju kokosowego
4 łyżeczki cukru (lub według uznania)
1 łyżeczka cynamonu


Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą kciuka i palca wskazującego wetrzyj ją w suche składniki do momentu aż uzyskasz gładkie ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżkę mleka kokosowego). Odmierz 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki. Pozostałą częścią ciasta wyłóż dno oraz brzegi tortownicy wyciągając wysokość brzegów do 2-3cm. Formę z ciastem schowaj do lodówki.

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę (0,5cm). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć pokrojone owoce. Dodaj cukier i cynamon i podsmażaj całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostaw do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzej do 175°C.

Wyjmij tortownicę z lodówki i pozostałą część ciasta z zamrażarki. Gotowe jabłka przełóż do formy i wyrównaj, a na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Ciasto podawaj po przestudzeniu. Możesz je wedle uznania podgrzać w piekarniku i podawać także na ciepło z dodatkiem lodów sojowych lub bitej śmietany kokosowej.

66 komentarzy:

  1. Mozna uzyć innej maki niz pszenna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy trochę pomyśleć zamiast zadawać pytania, ktorych sprawdzenie zajmie kilka minut.

      Usuń
    2. Tyle samo ile ta chamska odpowiedz zajelaby ci odpowiedz na pytanie :*

      Usuń
    3. ja też uważam, że to nie jest banalne pytanie. w zależności od przepisu różne mieszanki mąk się sprawdzają mniej lub bardziej, wymagają też czasem modyfikacji składników

      Usuń
    4. Ja użyłem orkiszowej razowej typ 2000 i świetnie wyszło!

      Usuń
  2. Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego O.o Wow ! :)
    http://bylasobiepanda.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudowna! Szarlotka to moje ukochane ciasto :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. już dawno nie jadłam takiej szarlotki z prawdziwego zdarzenia - pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszła wspaniale! Dziękuję za przepis:) Zamiast margaryny dałam zimny olej kokosowy i jest super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy wegańska szarlotka jaką zrobiłam. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłyście w wersji bezglutenowej ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najprostszy i najprzepyszniejszy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można użyć ksylitolu bądź syropu z agawy zamiast cukru pudru ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie : ) Jakie bezglutenowe mąki do ciasta poleciłabyś zamiast przennej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do jabłek bardzo dobrze pasuje gryczana :)

      Usuń
    2. Może być kukurydziana z dodatkiem ziemniaczanej taka piekłam córce

      Usuń
  11. Właśnie upiekłam według przepisu i wyszło pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie upiekłam według przepisu i wyszło pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nagroda nobla od całej naszej rodziny się należy

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka maka bezglutenowa bedzie pasowala na spod ?? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszło pyszne, jesteśmy zachwyceni z chłopakiem! Ale następnym razem dodamy mniej cukru pudru, żeby było zdrowsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę :) jasne ,że tak, równie dobrze można zastapic cukier puder zdrowszy zamiennikiem np ksylitolem ;) pozdrawiam

      Usuń
  16. Witam. Czy można użyć innego tłuszczu zamiast margaryny? Np oleju? Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda :) Nadaje się do podawania na ciepło z lodami?

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam z mąką orkiszowa. Jak dla mnie rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki gatunek jabłek najlepiej się nadaje na tę pysznie wyglądającą szarlotkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem ligol, ale wymaga dłuższego odparowywania, bo jest bardzo soczysty. I słodziutki więc nie wymaga dosładzania

      Usuń
  20. Pierwsze moje wegańskie ciasto i muszę powiedzieć, że jest genialne! Dziękuję za ten wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. Najlepszy przepis, smakuje całej niewegańskiej rodzince, dziękuję!!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. No wiec zrobiłam masę z oleju kokosowego i cały czas było zbyt kruche, wiec dodałam trochę więcej i troszkę gęstej części mleczka kokosowego w końcu ładnie się zlepilo. Ostatecznie wyszło strasznie tluste ale i tak mega pyszne , haha... następnym razem spróbuje dodać mniej, pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby skleić można dodawać po łyżce zimnej wody aż konsystencja wyjdzie dobra :)

      Usuń
  23. Czy można najpierw podpiec sam spód? Niestety ale ciasto mi się od spodu nie przepiekło.

    OdpowiedzUsuń
  24. To pierwszy jabłecznik, jaki kiedykolwiek zrobiłam (jednocześnie jedno z pierwszych ciast w ogóle). Wyszedł bardzo smacznie, ale następnym razem dodam mniej cukru i więcej jabłek. Kwestia upodobań smakowych :) vege mąż zachwycony :) dziękujemy, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzisiaj upiekłam to ciasto.Wygląda super,z rana będę się delektować bo dzisiaj jest już zbyt pożno.

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny przepis - moja córka jest weganką. Na pewno się ucieszy, jeśli przygotuję dla niej szarlotkę! Najbardziej zaskoczył mnie dodatek mleka kokosowego - czy można go czymś zastąpić (innym mlekiem roślinnym?).

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis jest super, ciasto przepyszne, mam tylko jedną rozkminę... Dlaczego mam natłuścić formę skoro i tak wyłożę ją papierem do pieczenia? Na co wpłynie takie natłuszczenie papieru? Z góry dziękuję za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda nieźle. W jakiej temperaturze pięć?

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto proste do wykonania do tego bardzo dobre, proporcje cukru można modyfikować.

    OdpowiedzUsuń
  30. Pychotka😊 nie jestem weganką a jest to najlepsza szarlotka jaką jadłam. Zamiast margaryny dałam utwardzony olej kokosowy. Dziękuję za przepis😊👍

    OdpowiedzUsuń
  31. Chyba zrobię w weekend, ale mam pytanie: jest to temperatura na termoobieg czy góra-dół? I lepiej elektryczny piekarnik czy parowy? Mam taki "wybór" i nie wiem gdzie bezpieczniej.

    OdpowiedzUsuń
  32. To będzie pierwsza próba pieczenia bez jaj. Okazuje się że mam wysoką nietolerancja na jaja, mleko i drożdże. A szarlotki kocham. Użyje maki owsianej bo na pszenna też alergia

    OdpowiedzUsuń
  33. W 2021 dalej przepis super i pyszna szarlotka wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  34. To ty chyba nie wiesz co to znaczy weganizm!! Margaryna?!! 🤣 maka cukier prosze sama chemia przetworzone....bez jaj do zdrowo odzywianie brakuje ci lat swietlnych...😱😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weganizm, drogie coś niepodpisane, nie polega na niczym innym niż niejedzenie produktów odzwierzęcych. Nie ma ich ani w margarynie (wielu, nie wszystkich), ani w cukrze, ani w mące.
      Jak chcesz się pieklić, to sprawdź, czy wiesz o co się pieklisz. A ogólnie to zachęcam do przejścia na strony o języku polskim. Może ogarniesz znaki przystankowe. Albo używanie wielkich liter w zaimkach w wołaczu.

      Usuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  36. Świetny pomysł z dodaniem mleka kokosowego. Uratował ciasto, zabrakło odpowiedniej ilości margaryny :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Fantastyczna!! Dziękuję i dodaję do listy regularnych wypieków:))

    OdpowiedzUsuń
  38. Aldona nie wywyższaj się.Dziekuje za przepis jutro zrobię .Pozdrawiam wszystkich skromnych

    OdpowiedzUsuń
  39. Upiekliśmy dzisiaj i wyszło super pyszne.
    Zrobiliśmy jedynie więcej jabłek, bo lubimy dużo owoców.

    OdpowiedzUsuń
  40. Dobre, ale za slodkie. Następnym razem dam mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  41. Spodobał mi się przepis, ale wypowiedzi niektórych osób - masakra.

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo słodka, ale bardzo pyszna. Zrobiłam pierwszy raz na pożegnanie w pracy i pędzę właśnie robić na powitanie do nowej :)

    OdpowiedzUsuń
  43. czy spód podpiekać przed nałożeniem jabłek? boję się, że się może nie dopiec bez tego

    OdpowiedzUsuń
  44. Dziękuję za ten przepis. Jedyne ciasto, które mi wychodzi i nieweganie nie wierzą, że jest wegańskie :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Pyszne ciasto,wyszlo za pierwszym razem bez problemu,a pomagala mi corka 3 latka heh dziekuje bede uzywac czesto bo maz jest veganem. Komentarz z 10 wrzesnia'21 najczystszy hejt sieciowy ,szkoda ze tacy ludzie w ogole istnieja bo swiat bylby piekniejszy

    OdpowiedzUsuń
  46. Najlepsza i najłatwiejsza szarlotka ever. Wychodzi za każdym razem. Mieszam mąki w zależności od tego jakie akurat mam w domu, daję więcej jabłek i ciutkę mniej cukru 😊 jestem totalnym antytalenciem cukierniczym a ta szarlotka wychodzi wspaniale 🤩👌 Marta

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP