niedziela, 16 października 2016

Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym

Faszerowane warzywa uwielbiam w każdej postaci, dlatego na blogu było już kilka ich wersji. A oto kolejna, nieco różniąca się od poprzednich, choć może wyglądająca jak zwyczajne faszerowane bakłażany. Jednak muszę przyznać, że farsz wyszedł niezwykle aromatyczny – a to dzięki kilku dodatkom więcej niż zazwyczaj, między innymi warto zaopatrzyć się w koncentrat grzybowy – zintensyfikowany grzybowy aromat, który przeniknął każde ziarenko kuskusu i doskonale połączył się ze świeżym imbirem. Jeżeli jednak nie uda Ci się go znaleźć, zastąp go suszonymi grzybami – 20g na podaną niżej ilość farszu. 


Składniki:
4 średnie bakłażany
300g kuskusu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 cm świeżego imbiru
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2/3 szklanki zielonych oliwek
8 sztuk suszonych pomidorów (w oliwie)
2 łyżeczki koncentratu grzybowego
1 płaska łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka oregano
Tabasco lub chili do smaku
sól
2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku

Sos pomidorowy:
3 duże pomidory
4 pomidory suszone (w oliwie)
1 łyżka oliwy
sól
1 łyżeczka syropu klonowego
Tabasco


Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże listki oregano, uprażone ziarna słonecznika

Wszystkie bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połówki, a z każdej za pomocą noża wydrąż miąższ (zostawiając około 0,5cm od skórki) i pokrój go w drobną kosteczkę.

Kuskus przesyp do dużej miski, zetrzyj do niego świeży imbir, wsyp słodką paprykę oraz 1 płaską łyżeczkę soli i zlej wrzącą wodą 1cm nad wysokością kuskusu. Przykryj naczynie i odstaw na bok. 

Cebule obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podmaż do momentu, aż się zeszkli. Dorzuć pokrojonego bakłażana i dwa starte ząbki czosnku i smaż kolejne 7 minut. W międzyczasie oliwki pokrój w plasterki, a odsączone w oliwy pomidory w cienkie paseczki. Dorzuć je do cebuli i bakłażana, dodaj koncentrat grzybowy, oregano, bazylię, Tabasco oraz sól, podsmaż całość jeszcze 2 minuty i zdejmij z ognia. Odkryj naczynie z kuskusem i roztrzep go dokładnie za pomocą widelca. Przełóż zawartość patelni do miski z kuskusem i dokładnie zamieszaj. Na koniec sprawdź, czy farsz jest odpowiednio doprawiony. 

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przygotowane połówki bakłażanów nadziewaj przygotowanym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Gotowe połówki możesz ozdobić plastrami pieczarek, połówkami pomidorków i ziarnami słonecznika. Na koniec do naczynia wlej gorącą wodę z rozpuszczonymi w niej suszonymi warzywami – powinna sięgać na wysokość 1cm. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut. 

Aby przygotować sos, wszystkie pomidory ponacinaj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pomidory oraz pokrojone pomidory suszone, zamieszaj, przykryj i gotuj całość około 10 minut. Zdejmij z ognia i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku syropem klonowym, Tabasco i solą.

Gotowe bakłażany podawaj z dodatkiem przygotowanego pomidorowego sosu oraz świeżych listków oregano.

4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP