Oto tradycyjne ciasto z jabłkami w wegańskim wydaniu – jedno z najprostszych do wykonania. Do niedawna z powodu lenistwa kupowałam gotowe przetarte jabłka w słoiku, ostatnio jednak doszłam do wniosku, że niestety nie mogą się one równać z tymi, które przygotujemy sobie sami w domu. Owocowy farsz będzie się zapiekał w towarzystwie kruchego ciasta przygotowanego na bazie wegańskiej margaryny, jeżeli jednak nie uda Ci się jej dostać, spróbuj sięgnąć po schłodzony olej kokosowy – wówczas nie zagniataj ciasta zbyt długo.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170g wegańskiej margaryny
1 łyżka gęstej części mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie)
1 kg jabłek
1 łyżka oleju kokosowego
4 łyżeczki cukru (lub według uznania)
1 łyżeczka cynamonu
Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą kciuka i palca wskazującego wetrzyj ją w suche składniki do momentu aż uzyskasz gładkie ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżkę mleka kokosowego). Odmierz 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki. Pozostałą częścią ciasta wyłóż dno oraz brzegi tortownicy wyciągając wysokość brzegów do 2-3cm. Formę z ciastem schowaj do lodówki.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę (0,5cm). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć pokrojone owoce. Dodaj cukier i cynamon i podsmażaj całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostaw do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Wyjmij tortownicę z lodówki i pozostałą część ciasta z zamrażarki. Gotowe jabłka przełóż do formy i wyrównaj, a na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Ciasto podawaj po przestudzeniu. Możesz je wedle uznania podgrzać w piekarniku i podawać także na ciepło z dodatkiem lodów sojowych lub bitej śmietany kokosowej.
Mozna uzyć innej maki niz pszenna? :)
OdpowiedzUsuńJasne, że tak :)
UsuńA jakiej?
UsuńWystarczy trochę pomyśleć zamiast zadawać pytania, ktorych sprawdzenie zajmie kilka minut.
UsuńTyle samo ile ta chamska odpowiedz zajelaby ci odpowiedz na pytanie :*
Usuńja też uważam, że to nie jest banalne pytanie. w zależności od przepisu różne mieszanki mąk się sprawdzają mniej lub bardziej, wymagają też czasem modyfikacji składników
UsuńJa użyłem orkiszowej razowej typ 2000 i świetnie wyszło!
UsuńNie wiedziałam, że istnieje coś takiego O.o Wow ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://bylasobiepanda.blogspot.com/
Jest cudowna! Szarlotka to moje ukochane ciasto :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
już dawno nie jadłam takiej szarlotki z prawdziwego zdarzenia - pycha!! :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam
UsuńWyszła wspaniale! Dziękuję za przepis:) Zamiast margaryny dałam zimny olej kokosowy i jest super.
OdpowiedzUsuńwow ale super pomysl! sprobuje tego :)
UsuńWygląda cudnie ! :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy wegańska szarlotka jaką zrobiłam. Dzięki!
OdpowiedzUsuńrobiłyście w wersji bezglutenowej ? :)
OdpowiedzUsuńNajprostszy i najprzepyszniejszy przepis :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć ksylitolu bądź syropu z agawy zamiast cukru pudru ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie : ) Jakie bezglutenowe mąki do ciasta poleciłabyś zamiast przennej ?
OdpowiedzUsuńDo jabłek bardzo dobrze pasuje gryczana :)
UsuńMoże być kukurydziana z dodatkiem ziemniaczanej taka piekłam córce
UsuńWłaśnie upiekłam według przepisu i wyszło pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuń☺
Właśnie upiekłam według przepisu i wyszło pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuń☺
Nagroda nobla od całej naszej rodziny się należy
OdpowiedzUsuńJaka maka bezglutenowa bedzie pasowala na spod ?? ;-)
OdpowiedzUsuńMąka z chick pea
UsuńWyszło pyszne, jesteśmy zachwyceni z chłopakiem! Ale następnym razem dodamy mniej cukru pudru, żeby było zdrowsze :D
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :) jasne ,że tak, równie dobrze można zastapic cukier puder zdrowszy zamiennikiem np ksylitolem ;) pozdrawiam
UsuńWitam. Czy można użyć innego tłuszczu zamiast margaryny? Np oleju? Pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Nadaje się do podawania na ciepło z lodami?
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mąką orkiszowa. Jak dla mnie rewelacja.
OdpowiedzUsuńJaki gatunek jabłek najlepiej się nadaje na tę pysznie wyglądającą szarlotkę?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ligol, ale wymaga dłuższego odparowywania, bo jest bardzo soczysty. I słodziutki więc nie wymaga dosładzania
UsuńPierwsze moje wegańskie ciasto i muszę powiedzieć, że jest genialne! Dziękuję za ten wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis, smakuje całej niewegańskiej rodzince, dziękuję!!:)
OdpowiedzUsuńIle gram w "2 szklanki mąki"?
OdpowiedzUsuń320
OdpowiedzUsuńNo wiec zrobiłam masę z oleju kokosowego i cały czas było zbyt kruche, wiec dodałam trochę więcej i troszkę gęstej części mleczka kokosowego w końcu ładnie się zlepilo. Ostatecznie wyszło strasznie tluste ale i tak mega pyszne , haha... następnym razem spróbuje dodać mniej, pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńŻeby skleić można dodawać po łyżce zimnej wody aż konsystencja wyjdzie dobra :)
UsuńCzy można najpierw podpiec sam spód? Niestety ale ciasto mi się od spodu nie przepiekło.
OdpowiedzUsuńTo pierwszy jabłecznik, jaki kiedykolwiek zrobiłam (jednocześnie jedno z pierwszych ciast w ogóle). Wyszedł bardzo smacznie, ale następnym razem dodam mniej cukru i więcej jabłek. Kwestia upodobań smakowych :) vege mąż zachwycony :) dziękujemy, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam to ciasto.Wygląda super,z rana będę się delektować bo dzisiaj jest już zbyt pożno.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - moja córka jest weganką. Na pewno się ucieszy, jeśli przygotuję dla niej szarlotkę! Najbardziej zaskoczył mnie dodatek mleka kokosowego - czy można go czymś zastąpić (innym mlekiem roślinnym?).
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super, ciasto przepyszne, mam tylko jedną rozkminę... Dlaczego mam natłuścić formę skoro i tak wyłożę ją papierem do pieczenia? Na co wpłynie takie natłuszczenie papieru? Z góry dziękuję za pomoc :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieźle. W jakiej temperaturze pięć?
OdpowiedzUsuńCiasto proste do wykonania do tego bardzo dobre, proporcje cukru można modyfikować.
OdpowiedzUsuńPychotka😊 nie jestem weganką a jest to najlepsza szarlotka jaką jadłam. Zamiast margaryny dałam utwardzony olej kokosowy. Dziękuję za przepis😊👍
OdpowiedzUsuńChyba zrobię w weekend, ale mam pytanie: jest to temperatura na termoobieg czy góra-dół? I lepiej elektryczny piekarnik czy parowy? Mam taki "wybór" i nie wiem gdzie bezpieczniej.
OdpowiedzUsuńTo będzie pierwsza próba pieczenia bez jaj. Okazuje się że mam wysoką nietolerancja na jaja, mleko i drożdże. A szarlotki kocham. Użyje maki owsianej bo na pszenna też alergia
OdpowiedzUsuńW 2021 dalej przepis super i pyszna szarlotka wychodzi :)
OdpowiedzUsuńTo ty chyba nie wiesz co to znaczy weganizm!! Margaryna?!! 🤣 maka cukier prosze sama chemia przetworzone....bez jaj do zdrowo odzywianie brakuje ci lat swietlnych...😱😉
OdpowiedzUsuńWeganizm, drogie coś niepodpisane, nie polega na niczym innym niż niejedzenie produktów odzwierzęcych. Nie ma ich ani w margarynie (wielu, nie wszystkich), ani w cukrze, ani w mące.
UsuńJak chcesz się pieklić, to sprawdź, czy wiesz o co się pieklisz. A ogólnie to zachęcam do przejścia na strony o języku polskim. Może ogarniesz znaki przystankowe. Albo używanie wielkich liter w zaimkach w wołaczu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodaniem mleka kokosowego. Uratował ciasto, zabrakło odpowiedniej ilości margaryny :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna!! Dziękuję i dodaję do listy regularnych wypieków:))
OdpowiedzUsuńAldona nie wywyższaj się.Dziekuje za przepis jutro zrobię .Pozdrawiam wszystkich skromnych
OdpowiedzUsuńUpiekliśmy dzisiaj i wyszło super pyszne.
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy jedynie więcej jabłek, bo lubimy dużo owoców.
Dobre, ale za slodkie. Następnym razem dam mniej cukru.
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się przepis, ale wypowiedzi niektórych osób - masakra.
OdpowiedzUsuńBardzo słodka, ale bardzo pyszna. Zrobiłam pierwszy raz na pożegnanie w pracy i pędzę właśnie robić na powitanie do nowej :)
OdpowiedzUsuńczy spód podpiekać przed nałożeniem jabłek? boję się, że się może nie dopiec bez tego
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis. Jedyne ciasto, które mi wychodzi i nieweganie nie wierzą, że jest wegańskie :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto,wyszlo za pierwszym razem bez problemu,a pomagala mi corka 3 latka heh dziekuje bede uzywac czesto bo maz jest veganem. Komentarz z 10 wrzesnia'21 najczystszy hejt sieciowy ,szkoda ze tacy ludzie w ogole istnieja bo swiat bylby piekniejszy
OdpowiedzUsuńNajlepsza i najłatwiejsza szarlotka ever. Wychodzi za każdym razem. Mieszam mąki w zależności od tego jakie akurat mam w domu, daję więcej jabłek i ciutkę mniej cukru 😊 jestem totalnym antytalenciem cukierniczym a ta szarlotka wychodzi wspaniale 🤩👌 Marta
OdpowiedzUsuńJa dodałam jogurt kokosowy, i tak mam pytanie odnośnie vege wypieków, co zrobić by były takie żółte, mi przeważnie wychodzi blade, nawet naleśniki
OdpowiedzUsuń