czwartek, 20 października 2016

Wegańska szarlotka

Oto tradycyjne ciasto z jabłkami w wegańskim wydaniu – jedno z najprostszych do wykonania. Do niedawna z powodu lenistwa kupowałam gotowe przetarte jabłka w słoiku, ostatnio jednak doszłam do wniosku, że niestety nie mogą się one równać z tymi, które przygotujemy sobie sami w domu. Owocowy farsz będzie się zapiekał w towarzystwie kruchego ciasta przygotowanego na bazie wegańskiej margaryny, jeżeli jednak nie uda Ci się jej dostać, spróbuj sięgnąć po schłodzony olej kokosowy – wówczas nie zagniataj ciasta zbyt długo.


Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:

Ciasto:
2 szklanki mąki 
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
170g wegańskiej margaryny
1 łyżka gęstej części mleka kokosowego z puszki (opcjonalnie)
1 kg jabłek
1 łyżka oleju kokosowego
4 łyżeczki cukru (lub według uznania)
1 łyżeczka cynamonu


Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą kciuka i palca wskazującego wetrzyj ją w suche składniki do momentu aż uzyskasz gładkie ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj łyżkę mleka kokosowego). Odmierz 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki. Pozostałą częścią ciasta wyłóż dno oraz brzegi tortownicy wyciągając wysokość brzegów do 2-3cm. Formę z ciastem schowaj do lodówki.

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę (0,5cm). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć pokrojone owoce. Dodaj cukier i cynamon i podsmażaj całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostaw do przestudzenia.

Piekarnik rozgrzej do 175°C.

Wyjmij tortownicę z lodówki i pozostałą część ciasta z zamrażarki. Gotowe jabłka przełóż do formy i wyrównaj, a na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Ciasto podawaj po przestudzeniu. Możesz je wedle uznania podgrzać w piekarniku i podawać także na ciepło z dodatkiem lodów sojowych lub bitej śmietany kokosowej.

16 komentarzy:

  1. Mozna uzyć innej maki niz pszenna? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego O.o Wow ! :)
    http://bylasobiepanda.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudowna! Szarlotka to moje ukochane ciasto :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. już dawno nie jadłam takiej szarlotki z prawdziwego zdarzenia - pycha!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszła wspaniale! Dziękuję za przepis:) Zamiast margaryny dałam zimny olej kokosowy i jest super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy wegańska szarlotka jaką zrobiłam. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłyście w wersji bezglutenowej ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najprostszy i najprzepyszniejszy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można użyć ksylitolu bądź syropu z agawy zamiast cukru pudru ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie : ) Jakie bezglutenowe mąki do ciasta poleciłabyś zamiast przennej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do jabłek bardzo dobrze pasuje gryczana :)

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP