wtorek, 5 lipca 2016

Wegańskie ciasto marchewkowe

Lubię, kiedy desery łączą w sobie pyszny smak oraz pożywne i prozdrowotne właściwości i takie właśnie jest to ciasto. Fajnie jest dorzucić do masy odrobinę mielonych orzechów, w tym przypadku orzechów włoskich, których delikatny wytrawny cierpki smak doskonale przełamuje słodycz marchewki. Ciasto jest wilgotne, nie za suche, dlatego z kremu można spokojnie zrezygnować, jednak ja go uwielbiam, ponieważ doskonale tutaj pasuje.


Składniki:
Ciasto:
2 średnie marchewki (około 300g)
100g mielonych orzechów włoskich
200g mąki
200g cukru trzcinowego 
125 ml neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron)
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka sody
duża szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
skórka i sok z ½ cytryny

Krem:
150g nerkowców (wcześniej moczonych w wodzie przez kilka godzin)
½ szklanki roślinnego mleka 
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
garść orzeszków pinii do podania


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nasiona chia zalej 6 łyżkami ciepłej wody i odstaw na bok. 

Do miski przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy, sodę, sól oraz gałkę muszkatołową i zamieszaj. 

Do osobnej większej miski przełóż cukier i olej i za pomocą miksera utrzyj całość na kremową i nieco jaśniejszą masę. Wmieszaj startą marchew, nasiona chia, skórkę i sk z cytryny, a następnie połącz z pozostałymi suchymi składnikami. 

Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. 

Aby przygotować krem, do blendera wrzuć odcedzone orzechy, mleko, cukier puder oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na gładki, jasny krem. Udekoruj nim wierzch ciasta i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.

5 komentarzy:

  1. wygląda ślicznie i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Bardzo pozytywny przepis. Polecam Ci Kcalmara, blog pełen zdrowych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie dotychczas robiłam : ) Za bardzo było jednak czuć mąkę gryczaną, dlatego za kolejnym razem dałam je połowę porcji, zaś drugą połowę zastąpiłam mąką kukurydzianą : D Zapach i kolor wyszły idealne, jednak samo ciasto za kruche i delikatne, brak sprężystości. Kamila, masz może pomysł jak skomponować mąki by ciasto było bardziej sprężyste, pulchne? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, również dlatego, że próbujesz różnych wersji tego ciasta :) ja robiłam to ciasto tylko z użyciem zwykłej pszennej mąki, w przypadku mąk bezglutenowych sprawa może być nieco bardziej skomplikowana. W miejsce mąki gryczanej sprobuj użyć mąki ryzowej, ciasto powinno być bardziej sprezyste, dodaj też zarówno proszek do pieczenia, jak i sode. Chociaż tego typu ciasta, jak marchewkowe z natury są nieco cięższe ;) pozdrawiam

      Usuń
  4. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam !

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP