wtorek, 5 lipca 2016

Wegańskie ciasto marchewkowe

Lubię, kiedy desery łączą w sobie pyszny smak oraz pożywne i prozdrowotne właściwości i takie właśnie jest to ciasto. Fajnie jest dorzucić do masy odrobinę mielonych orzechów, w tym przypadku orzechów włoskich, których delikatny wytrawny cierpki smak doskonale przełamuje słodycz marchewki. Ciasto jest wilgotne, nie za suche, dlatego z kremu można spokojnie zrezygnować, jednak ja go uwielbiam, ponieważ doskonale tutaj pasuje.


Składniki:
Ciasto:
2 średnie marchewki (około 300g)
100g mielonych orzechów włoskich
200g mąki
200g cukru trzcinowego 
125 ml neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron)
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka sody
duża szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
skórka i sok z ½ cytryny

Krem:
150g nerkowców (wcześniej moczonych w wodzie przez kilka godzin)
½ szklanki roślinnego mleka 
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
garść orzeszków pinii do podania


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nasiona chia zalej 6 łyżkami ciepłej wody i odstaw na bok. 

Do miski przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy, sodę, sól oraz gałkę muszkatołową i zamieszaj. 

Do osobnej większej miski przełóż cukier i olej i za pomocą miksera utrzyj całość na kremową i nieco jaśniejszą masę. Wmieszaj startą marchew, nasiona chia, skórkę i sk z cytryny, a następnie połącz z pozostałymi suchymi składnikami. 

Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. 

Aby przygotować krem, do blendera wrzuć odcedzone orzechy, mleko, cukier puder oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na gładki, jasny krem. Udekoruj nim wierzch ciasta i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.

7 komentarzy:

  1. wygląda ślicznie i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Bardzo pozytywny przepis. Polecam Ci Kcalmara, blog pełen zdrowych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie dotychczas robiłam : ) Za bardzo było jednak czuć mąkę gryczaną, dlatego za kolejnym razem dałam je połowę porcji, zaś drugą połowę zastąpiłam mąką kukurydzianą : D Zapach i kolor wyszły idealne, jednak samo ciasto za kruche i delikatne, brak sprężystości. Kamila, masz może pomysł jak skomponować mąki by ciasto było bardziej sprężyste, pulchne? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, również dlatego, że próbujesz różnych wersji tego ciasta :) ja robiłam to ciasto tylko z użyciem zwykłej pszennej mąki, w przypadku mąk bezglutenowych sprawa może być nieco bardziej skomplikowana. W miejsce mąki gryczanej sprobuj użyć mąki ryzowej, ciasto powinno być bardziej sprezyste, dodaj też zarówno proszek do pieczenia, jak i sode. Chociaż tego typu ciasta, jak marchewkowe z natury są nieco cięższe ;) pozdrawiam

      Usuń
  4. Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Użyłam mąki pelnoziarnistej zamiast pszennej, jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo trzeba je piec?
    Masz pomysł jakich kombinacji mąk użyć aby było bezglutenowe?

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP