Wiosna kolorami radosna – ta sałatka to idealne poparcie tego powiedzenia. Nie dość, że przepięknie wygląda – szczególnie zaś zieleń szparagów kontrastująca z różowymi obwódkami rzodkiewek – to jeszcze smakuje wybornie. Świeże warzywa, soczyste pieczone kąski szparagów, chrupiące plastry pełnoziarnistej bagietki zwieńczone pysznym koperkowym dressingiem. Po prostu doskonałe – uwierz mi, wiem co mówię.
Składniki:
Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżeczki syropu klonowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka posiekanego koperku
Sałatka:
250g zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
kilka niewielkich i cienko pokrojonych kromek pełnoziarnistej bagietki
5-6 sztuk rzodkiewek
1 mała szalotka lub 1 mała czerwona cebula
1 pomidor
Aby przygotować dressing, do małego słoiczka przełóż wszystkie jego składniki i dokładnie wstrząśnij. Odłóż na bok.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce, a pozostałe części pokrój na 4 cm kawałki. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz 5-7 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
W międzyczasie przypiecz bagietki: w tosterze lub wstaw je wraz ze szparagami do piekarnika.
Rzodkiewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki, cebulę w krążki, a pomidora w „ósemki”. Warzywa przełóż na duży talerz, dodaj szparagi i polej sałatkę wcześniej przygotowanym dressingiem. Podawaj z chrupiącymi bagietkami.
2 porcje
Chętnie bym taką pochrupła :) I te szparagi ! <3
OdpowiedzUsuńOj szparagi, ale mam na nie smaka! Cudowna ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/