Czekolada to fantastyczny sprzymierzeńca w walce z drobnymi codziennymi słabostkami i wynikającym z nich podłym nastrojem – niczym niestrudzone kojące terapeutyczne antidotum na wszelkie trudności, dlatego tak bardzo lubimy desery, które czekolada uświetnia swą obecnością. Przy czym nalegam – po co wymyślać skomplikowane wyszukane słodkości, skoro tak po prostu można przygotować te wspaniałe i bezpretensjonalne czekoladowe ciasteczka? I mam propozycję – przygotuj je koniecznie dla kogoś, kogo właśnie się spodziewasz się u progu swych drzwi. Obłędny zapach wydobywający się z piekarnika sprawi , że każdy gość poczuje się mile i komfortowo. Te ciasteczka przygotowuje się z prędkością światła i z prędkością światła się je zjada, ponieważ są, podobnie jak ona, równie oszałamiające.
Składniki na 12 ciasteczek:
120 g zwykłej pszennej mąki
1/3 łyżeczki proszku od pieczenia
30g kakao
100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny)
100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio)
50g górskich płatków owsianych
1-2 łyżki roślinnego mleka
30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz cukier, całość zamieszaj. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę schłodzoną margarynę oraz płatki owsiane i ugnieć z nich zwarte ciasto (jeżeli jest zbyt suche dodaj 1-2 łyżki roślinnego mleka). Na koniec, aby spotęgować czekoladowy akcent, wmieszaj w ciasto kawałki czekolady.
Ciasto podziel na cztery części, a następnie każdą z nich na trzy tak, aby uzyskać 12 ciasteczek. Formuj je w płaskie dyski i układaj na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ jeszcze urosną. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Przed podaniem ciasteczka powinny całkowicie wystygnąć.
W szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet do 5 dni.
Bardzo fajny, prosty przepis :) Takie smaczne ciasteczka zawsze się sprawdzają, szczególnie lubię takie robić na podróż :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam taką ochotę na jakieś dobre ciasteczka :3 Muszę koniecznie wypróbować! Jutro biorę się do roboty, bo dzisiaj już troszkę za późno, haha
OdpowiedzUsuńjustsayhei.blogspot.com
Czy moge margaryne zastapic olejem kokosowym?
OdpowiedzUsuń