czwartek, 14 kwietnia 2016

Proste wegańskie czekoladowe ciasteczka


Czekolada to fantastyczny sprzymierzeńca w walce z drobnymi codziennymi słabostkami i wynikającym z nich podłym nastrojem – niczym niestrudzone kojące terapeutyczne antidotum na wszelkie trudności, dlatego tak bardzo lubimy desery, które czekolada uświetnia swą obecnością. Przy czym nalegam – po co wymyślać skomplikowane wyszukane słodkości, skoro tak po prostu można przygotować te wspaniałe i bezpretensjonalne czekoladowe ciasteczka? I mam propozycję – przygotuj je koniecznie dla kogoś, kogo właśnie się spodziewasz się u progu swych drzwi. Obłędny zapach wydobywający się z piekarnika sprawi , że każdy gość poczuje się mile i komfortowo. Te ciasteczka przygotowuje się z prędkością światła i z prędkością światła się je zjada, ponieważ są, podobnie jak ona, równie oszałamiające. 


Składniki na 12 ciasteczek:
120 g zwykłej pszennej mąki
1/3 łyżeczki proszku od pieczenia 
30g kakao
100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny)
100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio)
50g górskich płatków owsianych
1-2 łyżki roślinnego mleka
30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz cukier, całość zamieszaj. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę schłodzoną margarynę oraz płatki owsiane i ugnieć z nich zwarte ciasto (jeżeli jest zbyt suche dodaj 1-2 łyżki roślinnego mleka). Na koniec, aby spotęgować czekoladowy akcent, wmieszaj w ciasto kawałki czekolady. 

Ciasto podziel na cztery części, a następnie każdą z nich na trzy tak, aby uzyskać 12 ciasteczek. Formuj je w płaskie dyski i układaj na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ jeszcze urosną. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Przed podaniem ciasteczka powinny całkowicie wystygnąć. 

W szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet do 5 dni. 


3 komentarze:

  1. Bardzo fajny, prosty przepis :) Takie smaczne ciasteczka zawsze się sprawdzają, szczególnie lubię takie robić na podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio mam taką ochotę na jakieś dobre ciasteczka :3 Muszę koniecznie wypróbować! Jutro biorę się do roboty, bo dzisiaj już troszkę za późno, haha
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy moge margaryne zastapic olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP