piątek, 11 marca 2016

Prosta zapiekanka porowo-ziemniaczana

Już samo słowo zapiekanka wywołuje u mnie zmożoną pracę kubków smakowych. Uwielbiam tego typu dania z piekarnika – zawsze przygotowuję dużą porcję w swoim ogromnym, największym jakie posiadam naczyniu do zapiekania tak, aby obiad wystarczył na kilka dni. I wbrew pozorom zapiekanki bez sera też potrafią być pyszne, rozgrzewające i treściwe. W momencie, kiedy przygotujesz sobie tę poniższą, szybko się o tym przekonasz. O ile nastał kiepski okres przejściowy, kiedy nie mamy zbyt dużo warzyw i owoców, a te które są-szczelnie owinięte plastikowymi foliami- pozbawione są smaku, o tyle ziemniaki i por dostępne są o każdej porze roku. Pięknie zapieczony wierzch, który widzisz na zdjęciu powstał dzięki użyciu wegańskiego majonezu – możesz użyć kupnego, ale moim zdaniem najsmaczniejszy i zdecydowanie mniej kosztowny będzie ten, który przygotujesz sobie w domu: 1 szklankę mleka sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego oraz 3 łyżeczki musztardy ubijaj stopniowo dolewając cieniutkim strumieniem ¾ szklanki oleju rzepakowego dobrej jakości – możesz to zrobić przy użyciu blendera (ja miksowałam swój majonez jakieś 5 minut aż uzyskał pożądaną konsystencję). Taki majonez rozłożony na wierzchu zapiekanki po wyjęciu z piekarnika zamienia się w pyszną chrupiącą skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera.


Składniki:
4 średnie pory
1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 kg ziemniaków do gotowania (najlepsze będą większych rozmiarów)
100-150 ml wegańskiego majonezu
posiekany szczypiorek do podania
sól i pieprz do smaku


Podane składniki wystarczą na duże porcje dla 6 osób lub mniejsze dla 8 osób. Użyłam naczynia eliptycznego o średnicy 34x26 cm, ale możesz użyć innego zmieniając ilość warstw. 

Najpierw przygotuj sos. Wszystkie pory przekrój na pół pozbywając się zielonych liści oraz końcówek i dokładnie umyj. Przekrój je wzdłuż na pół, a potem ponownie na pół i posiekaj w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej margarynę lub olej, wrzuć posiekane pory i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. 

Otwórz puszkę mleka kokosowego i odlej odrobinę wodnistej części do osobnej szklanki. Wsyp do niej skrobię i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Pozostałą zawartość puszki przelej na patelnię, zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Następnie wlej rozpuszczoną skrobię i gotuj na dużym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na bok. 

Piekarnik rozgrzej do 200 °C. 

Ziemniaki obierz i pokrój na 2-3 mm plasterki. Wrzuć je na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 10 minut. Odcedź. 

Przygotuj naczynie do zapiekania. Na dno wyłóż odrobinę sosu, a niej rozłóż równomiernie ziemniaki tak, aby delikatnie nachodziły na siebie (na kształt rybiej łuski). Na ziemniakach ponownie rozłóż warstwę sosu i tak kolejno układaj warstwy do momentu wyczerpania całej zawartości składników - ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Na wierzchu zapiekanki równomiernie rozprowadź majonez i posyp go odrobiną posiekanego szczypiorku. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Wyjmij i odczekaj około 15 minut przed podaniem. 

8 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam zapiekanki, szczególnie w takie chłodne dni jak teraz. Bardzo ciekawa kompozycja smaków: mleko kokosowe, ziemniaki i por. Jestem pewna, że smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam zapiekanki, szczególnie w takie chłodne dni jak teraz. Bardzo ciekawa kompozycja smaków: mleko kokosowe, ziemniaki i por. Jestem pewna, że smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ziemniaki i por to moje ulubione połączenie ostatnimi czasy, świetnie skomponowałaś te smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo uwielbiam ziemniaczane zapiekanki :D
    Chyba już wiem, co upichcę na obiad :3
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej , idą swieta i bedzie zapiekanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z czego zrobić majonez (są różne przepisy i skład), by otrzymać odpowiedni efekt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej kremowe majonezy wychodzą na bazie mleka sojowego i oleju w proporcji minimum 2:1

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP