Rozkochałam się w pieczeniu bezglutenowych chlebków i teraz nikt i nic mnie nie powstrzyma. Ten przepis bardzo lubię i chętnie z niego korzystam, ponieważ chlebek gryczany pachnie przepięknie i zawsze się udaje. Jest mięciutki jak żaden inny, nic więc dziwnego, że bardzo posmakował kilku bezglutenowcom w moim otoczeniu. Za każdym razem prosili o przepis, a skoro tak, nie widzę powodu, aby miał nie widnieć tutaj.
2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
8g drożdży instant
½ szklanki nasion słonecznika
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżka cukru
500 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju kokosowego
Do dużej miski przesiej mąkę oraz skrobię. Przygotuj zaczyn: do małej miseczki odsyp ze składników drobinę mąki, cukru oraz ciepłej wody, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść.
Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut. Upieczony chlebek studź przez 15 minut w formie, następnie wyjmij i pozostaw na metalowej kratce do całkowitego przestudzenia.
Smacznego!
Uwielbiam chleb 100% gryczany :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa jak smakuje taki gryczany chlebek, więc bardzo chętnie upiekę :)
OdpowiedzUsuńJestem zakochana w Twoich chlebach! Najpierw jaglany, teraz ten... sama nie wiem, który lepszy! Jadłam raz gryczany z ziarnami i byłam oczarowana - jestem pewna, że z tym byłoby podobnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję :) warto go sobie upiec w domu, bo jest naprawdę prosty :)
UsuńWitam! Kusi mnie bardzo ten przepis, ale mam pytanie: czy olej kokosowy można zastąpić olejem rzepakowym?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak, chlebek będzie miał po prostu trochę bardziej wyrazisty smak
Usuń