niedziela, 28 lutego 2016

Prosty makaron z warzywami w koperkowym sosie

Dania z makaronem bardzo często goszczą na naszym stole ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność. Poniższy przepis to swojego rodzaju przedsmak zbliżającej się wiosny – kolorowe kąski soczystych warzyw w towarzystwie kremowego, delikatnego sosu koperkowego i chrupiących migdałów. Lekka i prosta propozycja na obiad.


Składniki:
1 brokuł (500 g)
10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
2 łyżki płatków migdałowych
1 ząbek czosnku
½ szklanki mleka kokosowego
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
200 g makaronu spaghetti 


Brokuł podziel na mniejsze różyczki i opłucz. Na rozgrzaną patelnię wrzuć migdałowe płatki i delikatnie je upraż, a następnie zdejmij i odłóż na bok. Na patelnię wlej teraz ½ szklanki wody z odrobiną soli, wrzuć brokuły, zagotuj i duś pod przykryciem 3-4 minuty. Czosnek obierz i przeciśnij do brokułów, dorzuć też pomidorki. Wszystkie warzywa duś kolejne 3-4 minuty, aż brokuły zmiękną. Na koniec na patelnię wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj posiekany koperek oraz dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti posypany płatkami migdałów. 

2 porcje


1 komentarz:

  1. Proste, ale jakie pyszne! Uwielbiam takie wariacje makaronów :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP