niedziela, 7 lutego 2016

Czekoladowa raw tarta

Mimo wszystko zdecydowałam się dodać „raw” w tytule, choć dwa składniki, których użyłam – kakao i wiórki kokosowe – nie są zgodnie z surową dietą. Jednak osoby jedzące wyłącznie surowiznę z pewnością mogą ten przepis łatwo zmodyfikować, a sama tarta zrobiona jest wyłącznie z owoców i orzechów. I smakuje jeszcze lepiej niż wygląda…

Jeżeli nie próbowałeś jeszcze świeżych daktyli, powinieneś na poważnie przemyśleć sprawę – przechodząc obok nich w supermarkecie zatrzymaj się na moment i koniecznie włóż jedno opakowanie do koszyka; gwarantuję, że zdrowo się uzależnisz – oszałamiająca, orientalna, karmelowa słodycz jest nieporównywalna z niczym innym, a właśnie takie daktyle stanowią wspaniałe tworzywo do spodu tarty – są naturalnie słodkie, zbite i elastyczne, dzięki czemu spód bez problemu wytrzymuje ciężar kremu i nie rozpada się przy krojeniu. A propos spodu.. w przypadku jego miksowania darowałabym sobie zwykły blender, a raczej sięgnęłabym po robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery „S”, który prędzej wytrzyma zawiesisty ciężar daktyli.


Składniki na formę do tarty o średnicy 28 cm:

Spód:
2 łyżki wiórków kokosowych, do wysypania dna formy
100 g blanszowanych migdałów, moczonych wcześniej w wodzie przez 2 godziny
150 g orzechów włoskich
300 g świeżych daktyli, wypestkowanych
2 łyżki kakao

Krem:
2 sztuki miękkiego awokado
2 bardzo dojrzałe banany
4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
7 sztuk świeżych daktyli, wypestkowanych 
5 łyżek kakao


Spód formy równomiernie wysyp kokosowymi wiórkami.

Aby przygotować spód, do robota kuchennego wrzuć odcedzone migdały oraz orzechy włoskie i zmiksuj je na drobny proszek. Następnie dodaj daktyle oraz kakao i ponownie miksuj do połączenia składników (w razie potrzeby pracę robota co jakiś czas przerywaj, aby mógł chwilę odsapnąć). Kiedy spód będzie gotowy, wyłóż nim dno oraz brzegi przygotowanej formy tak, aby miał grubość około 1-1,5 cm – zwilż dłonie wodą, aby masa się nie kleiła. Wstaw do lodówki, aby się schłodził.

W międzyczasie zabierz się za krem. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i za pomocą łyżki wydobądź miąższ. Wrzuć go do kielicha blendera. Banany obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Wraz z daktylami i kakao również dorzuć je do blendera, wlej wyciśnięty sok i zmiksuj całość na gładki krem. 

Formę ze schłodzonym spodem wyjmij z lodówki, na jego środek wyłóż przygotowaną słodką brązową masę i za pomocą łyżki lub szpatułki rozsmaruj ją równomiernie na całej powierzchni. Ponownie wstaw do lodówki i schłodź jeszcze 2 godziny przed podaniem. Aby prezentowała się jeszcze bardziej efektownie wierzch możesz ozdobić wiórkami kokosowymi. 

12 porcji


3 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP