wtorek, 12 stycznia 2016

Jaglane kuleczki kokosowe

Bardzo lubię tego typu wygodne, pożywne i zdrowe przekąski i nie jestem w stanie zliczyć, ile już razy robiłam te różnego rodzaju domowe kuleczki. Na blogu pojawiały się już kilkakrotnie. Przeważnie miksowałam orzechy i suszone owoce, jednak zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu Olga Smile, postanowiłam wykorzystać moją ukochaną kaszę jaglaną. Przepis jednak nieco zmodyfikowałam, a efekt wyszedł równie zadowalający. 



Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka ryżowego lub migdałowego
1 ½ szklanki wody
2 szklanki wiórków kokosowych plus jeszcze trochę do obtoczenia
¼ szklanki zmielonego na puder ksylitolu
2 łyżki masła migdałowego
blanszowane migdały do nadziewania kuleczek


Kaszę przesyp do drobnego sita, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, przelej wrzątkiem, odsącz i wrzuć do gotującego się mleka z wodą. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Odstaw na moment do przestudzenia. 

Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do blendera, dodaj kokosowe wiórki, ksylitol oraz masło migdałowe i miksuj całość przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej masy. 

Wilgotnymi dłońmi lep kulki wielkości orzecha włoskiego, a w środku każdej umieść blanszowany migdał. Wszystkie kulki otocz wiórkami kokosowymi. Gotowe przechowuj w lodówce.

Z podanej ilości uzyskałam 20 kuleczek.




5 komentarzy:

  1. Super kuleczki, muszą być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm niezwykle urocze *.* Muszą cudnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepiękne! Kocham takie trufelki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie najlepszy sposób na coś słodkiego i zdrowego zarazem, a do tego… są kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP