sobota, 16 stycznia 2016

Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy

Długo przymierzałam się do tego przepisu; co prawda zanim przeszłam na roślinną stronę mocy, tory pojawiały się u mnie bardzo często: pieczenie biszkoptu, przygotowywane kremów i dekorowanie zawsze sprawiało mi ogromną przyjemność mimo potencjalnej trudności. Ale wegańskiej wersji obawiałam się bardzo długo, sama nie wiem z jakiego powodu, ponieważ w rezultacie moje obawy okazały się bezzasadne. Wegański „biszkopt” przygotowuje się o wiele łatwiej i szybciej niż ten na bazie jajek , a kokosową śmietankę ubija się w mig. I tym sposobem wegański tort okazuje się być prostszy – tak, prostszy! Wegański „biszkopt” ma nieco bardziej zwartą strukturę, choć nadal delikatną, a śmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie ciekawszy smak. Mogłabym pisać bez końca, temat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać osobny poradnik. A tymczasem najprostszy przepis dla Ciebie:


Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

„Biszkopt”:
2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki ksylitolu
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
szczypta soli
1 szklanka roślinnego mleka 
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka sody
1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj innego o neutralnym smaku, np. ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego)

Krem kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego (dobrej jakości, z dużą zawartością kokosa, minimum 80 %) schłodzone przez 1 dobę w lodówce
1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin
1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu
1 puszka brzoskwiń w syropie 


Do nasączenia: mieszanka soku pomarańczowego z dodatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem ½ szklanki

Do dekoracji: dowolne owoce – u mnie maliny owinięte plasterkami brzoskwiń i cukrowe serduszka

Uwaga: biszkopt najlepiej przygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie się przy przekrojeniu. 

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche. 

Piekarnik rozgrzej do 180 °C. 

Do dużej miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, ksylitol, ziarenka wanilii oraz sól. 

Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny i sodę. Szybko zamieszaj i wraz z olejem przelej do miski z suchymi składnikami, wszystko wymieszaj tak , aby nie było grud i szybko przelej do przygotowanej tortownicy. Natychmiast wstaw do rozgrzanego już piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwi. Niech „biszkopt” spokojnie ostygnie. 

Następnego dnia zdejmij obręcz tortownicy. Za pomocą długiego cienkiego noża przekrój „biszkopt” na pół. Przygotowanym cytrusowym ponczem nasącz obie wewnętrzne strony „biszkoptu” (górną odrobinę bardziej niż dolną). 

Kilka brzoskwiń pokrój na plasterki i równomiernie rozłóż na dolnym spodzie. 

Teraz zabierz się za krem. Namoczone nerkowce odsącz, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Mleka kokosowe wyjmij z lodówki, za pomocą łyżki zbierz ich gęstą część, przełóż do miski i ubij trzepaczką lub mikserem(około minuty powinno wystarczyć). Nerkowcową masę przełóż do miski, dodaj do niej zmielony ksylitol i zamieszaj. Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki kokosowej śmietanki i delikatnie wmieszaj ją w masę. Dołóż pozostałą część śmietanki i delikatnie zamieszaj. Krem gotowy. 

1/3 kremu nałóż na dolną warstwę „biszkoptu” i delikatnie rozprowadź zostawiając 2 cm odstępy od brzegu. Nałóż drugą górną część ciasta i na jego wierzchu rozprowadź kolejną 1/3 kremu. Ostatnią 1/3 pokryj boki tortu. 

Na koniec najprzyjemniejsza część – dekorowanie. Ozdób tort dowolnymi, wybranymi przez siebie owocami, następnie wstaw do lodówki i podawaj po kilkugodzinnym schłodzeniu. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. wygląda wprost genialnie i chyba nikt by się nie oparł, aby spróbować kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakies firmy uzywasz mleko kokosowe? Mi ta smietana nie chciala wyjsc. Czym zastapic make pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę nie mam jednej konkretnej ulubionej firmy, ale zawsze wybieram mleko z zawartością kokosa min. 80%, bez różnych stabilizatorów - ważne, aby gęsta część mleka była oddzielona od części wodnistej. Ważne, aby mleko było dobrze schłodzone. Tylko takie mleko dobrze będzie się ubijało. Mąkę pszenną możesz zastąpić dowolną mieszanką bezglutenową, na przykład tą przeznaczoną do biszkoptów lub przygotować sobie domową mieszankę ulubionych mąk bezglutenowych z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. wyglada przepysznie i slicznie ale prosty to
    on nie jest :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP