Bakłażan to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale odnajduje się w wielu kulinarnych odsłonach przybierając rozmaite formy – choćby zastępując pszenny spód do pizzy. Zatem idealnym rozwiązaniem będzie dla bezglutenowców – oczywiście pizzę można przygotować na bazie mąk naturalnie bezglutenowych, jednak jest to o wiele bardziej pracochłonne, poza tym warzywna baza sprawia, że danie jest lekkostrawne. Jeżeli zaś chodzi o pomidorowy akcent, wybierz taki, jaki Ci odpowiada – może to być pozbawiony skórki i gniazd nasiennych pokrojony miąższ pomidorów, może to być passata pomidorowa czy dowolny sos pomidorowy do pizzy – z umiarem, aby bakłażany zbytnio nie zmiękły. I oczywiście przepyszny sos kalafiorowy – to on tutaj rządzi i nadaje całej potrawie wyjątkowego charakteru.
Składniki:
Sos kalafiorowy:
½ małego kalafiora
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
szczypta soli
2 czubate łyżki płatków drożdżowych (jeżeli nie masz dodałabym 1 łyżkę masła orzechowego)
Bakłażanowe pizze:
2 większe bakłażany
odrobina oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli
2 pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kosteczkę lub ½ szklanki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego
1 mała papryka pokrojona w drobną kosteczkę
150g pieczarek pokrojonych w plasterki
świeża bazylia do podania
Najpierw przygotuj sos (możesz to zrobić z wyprzedzeniem). Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki, a następnie przełóż je na blachę. Odmierz 1 łyżkę oliwy i skrop nią kalafior, a na koniec wetrzyj w niego starty czosnek. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
W międzyczasie pokrój cebulę. Rozgrzej patelnię, wlej kilka kropel oliwy, wrzuć cebulę, dopraw ją solą i smaż 5-7 minut, do momentu, aż zmięknie i się zarumieni.
Jeszcze ciepły kalafior i pozostałe składniki sosu przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli wydaje Ci się ona zbyt gęsta wlej odrobinę wody i ponownie zmiksuj. Sos gotowy.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Umyte bakłażany pokrój wzdłuż w 1cm plastry. Za pomocą pędzelka zwilż je delikatną warstwą oliwy i układaj na blasze. Oprósz solą i suszonym oregano. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
Po wyjęciu każdy plaster wyłóż delikatną warstwą pokrojonych pomidorów lub sosu pomidorowego, posyp pokrojoną papryką i porozkładaj plasterki pieczarek. Na koniec za pomocą dwóch małych łyżeczek nałóż kilka kleksów sosu kalafiorowego. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Pizze podawaj lekko przestudzone posypane listkami świeżej bazylii.
2 porcje
ooo, świetnie! to mi się podoba, bo akurat mam ochotę na bakłażana, więc kupiłam :D a takie pomysły jak najbardziej mile widziane, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńAle te bakłażany świetnie wyglądają, tak bogato, podoba mi się :) I ten sos smakuje genialnie, sama często używam podobnego ;)
OdpowiedzUsuń