poniedziałek, 14 grudnia 2015

Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców

Święta wiszą w powietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić.



Składniki:

Ciasto:
1 ½ szklanki mleka sojowego
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki syropu klonowego 
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
2 łyżki kakao
2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta

Krem z nerkowców:
1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin
10 sztuk suszonych daktyli
½ szklanki mleka sojowego
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
3 łyżki soku z cytryny
½ szklanki gęstej części mleka kokosowego
kokosowe pralinki, starta gorzka czekolada lub inne słodkie ozdoby do dekoracji


Piekarnik rozgrzej do 175 °C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wlej mleko sojowe, dodaj dwie łyżki soku z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut, aby utworzyła się roślinna maślanka.

Do kolejnej większej miski wsyp mąkę, kakao, przyprawę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i całość zamieszaj.

Do maślanki dodaj teraz syrop klonowy oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej mokre składniki do suchych. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudy. Na koniec wmieszaj rozpuszczony olej kokosowy. Pachnącą i aromatyczną masę przelej w równej ilości do dwóch tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z forem. Przygotowane spody delikatnie nasącz herbatą z likierem. 

Aby przygotować krem, odcedzone nerkowce przełóż do kielicha blendera. Daktyle wraz z mlekiem podgrzej w małym rondelku, a kiedy mleko zacznie parować zdejmij z ognia i pozostaw na 10 minut. Odciśnij daktyle z mleka i wraz z wanilią, sokiem cytrynowym oraz mlekiem kokosowym dodaj do orzechów, po czym całość zmiksuj na gładką masę. 

Jeden spód połóż na paterę, wyłóż nań połowę masy i delikatnie ją rozsmaruj nie dochodząc do krawędzi. Nałóż drugi spód, delikatnie dociśnij, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą drugą połowę masy. Wierzch możesz ozdobić kokosowymi pralinkami, startą gorzką czekoladą lub ozdobnymi perełkami.

Przed krojeniem tort należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

2 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP