środa, 9 grudnia 2015

Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką

Subtelna i lekka słodycz rozpływająca się w ustach niczym chmurka. Może nie zabrzmi to skromnie, ale jestem bardzo zadowolona z tego przepisu – ale tak naprawdę moja duma podszyta jest wspaniałymi właściwościami kaszy jaglanej, która niczym zaczarowana staje się wymarzonym składnikiem wielu deserów. Czekoladowy element stanowi gorzka czekolada oraz kakao, orzeźwiający akcent to skórka i sok z pomarańczy. Likier pomarańczowy nie jest obligatoryjny, jeżeli jednak masz go pod ręką, szaleństwem byłoby go nie użyć.


Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
6 sztuk suszonych daktyli
1 szklanka gęstego mleka kokosowego (z tego ½ szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce)
4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku)
½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 łyżka kakao
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
2 łyżki pomarańczowego likieru


Kaszę dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, przełóż do rondla wraz z daktylami, zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut. Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki.

Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego ubij za pomocą miksera lub ręcznie trzepaczką na sztywną piankę. Udekoruj nią wierzch każdego musu, a całość możesz posypać kakao lub skórką pomarańczową.


4 porcje

8 komentarzy:

  1. Musi być pyszne (: No i wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. co jak co,ale taki deser nie może nie smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniamuśmy, ma w sobie wszystko to co uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza jaglana w połączeniu z mlekiem kokosowym to magia, sama nie jeden raz się o tym przekonałam! Te desery to takie miniaturowe cudeńka <3 Mały słoiczek pełen najlepszych smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - kasza jaglana i mleko kokosowe razem potrafią zdziałać cuda!

      Usuń
  5. Ale bym zjadła! Zapisuje przepis:D

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP