niedziela, 6 grudnia 2015

Pomidorowe curry z kokosowym ryżem

Myślę, że weganie powinni zaglądać także do niewegańskich książek kulinarnych, w których można czasem trafić na takie roślinne perełki, a inne ewentualnie zmodyfikować. To danie pochodzi z książki autorstwa Nigelli Lawson, która deklaruje się jako zagorzała niewegetarianka, ale mnie wcale to nie przeszkadza; jeżeli przy swoim stole masz podobnych, wykazujących brak wiary w bezmięsne dania biesiadników, koniecznie zaserwuj im tą potrawę, stanowiącą zachwycający związek smaku i struktury. Kremowy kokosowy ryż idealnie łagodzi intensywny słodko-kwaśny smak pomidorowego curry. Przygotowywałam to danie już wiele razy i uważam je za wspaniałe pod wieloma względami. Interesujący smak stanowi najistotniejszą zaletę, ale nie bez znaczenia jest też fakt, że sposób przygotowania zarówno curry, jak i ryżu czyni pobyt w kuchni bezstresowy i odprężający. Dochodzi jeszcze cieszący oko aspekt estetyczny: kolorowa mozaika czerwieni pomidorków i zieleni groszku połączona z kremową bielą kokosowego ryżu przełamanego czernią ziaren prezentuje się bardzo efektownie. 


Składniki na 4 porcje:

Pomidorowe curry: 
2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego 
2 duże cebule, posiekane 
½ łyżeczki soli 
4 ząbki czosnku, posiekane 
1 kg pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 
2 łyżeczki kurkumy 
1 łyżeczka pikantnej musztardy 
½ łyżeczki ostrego chili w proszku 
1 łyżeczka przyprawy garam masala 
½ opakowania (ok.225g) mrożonego groszku 

Ryż kokosowy: 
1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego 
4 dymki, drobno pokrojone 
1 ząbek czosnku, drobno posiekany 
2 łyżeczki nasion czarnuszki 
300 g ryżu basmati 
1 puszka (400g) mleczka kokosowego 
3 szklanki wrzątku 
½ łyżeczki soli 
sok wyciśnięty z 1 limonki 


Aby przygotować curry, na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, posól i co jakiś czas mieszając, podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 7 minut. Wmieszaj posiekany czosnek, dorzuć połówki pomidorków oraz wszystkie przyprawy. Zamieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. 

Do osobnego garnka na wrzącą osoloną wodę wrzuć groszek i gotuj go przez 3-4 minuty, a następie odcedź i dodaj do curry 5 minut przez końcem duszenia. 


Aby przygotować ryż, na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dorzuć posiekany czosnek i jak tylko zacznie skwierczeć, dodaj posiekane dymki oraz nasiona czarnuszki i podsmażaj mniej więcej minutę, mieszając drewnianą łyżką. Dodaj ryż, zamieszaj, aby dokładnie pokrył się oliwą, cebulą oraz czarnymi nasionami. Do osobnego naczynia wlej mleko kokosowe dopełnij wrzącą wodą, po czym wlej całość do ryżu. Przypraw solą, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ognień i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj całość 15 minut – ryż powinien wchłonąć cały płyn. Zdejmij z ognia, wlej sok z limonki i roztrzep ryż widelcem. Podawaj wraz z pomidorowym curry. 

Smacznego!


1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP