piątek, 27 listopada 2015

Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami

Co ja tu będę pisać – przecież każdy je zna; jedzenie, które smakuje jak marzenie z dzieciństwa – krzepiąco i beztrosko – powinno być proste i bezproblemowe, i takie właśnie są te wielopokoleniowe placuszki. 


Składniki na 15 racuchów:
3 szklanki mąki orkiszowej typu 700 (lub zwykłej pszennej) plus jeszcze trochę do oprószenia
szczypta soli
1 paczka (7g) suszonych drożdży instant
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżka neutralnego w smaku oleju 
1 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego
2 jabłka 
2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżki syropu klonowego
olej do smażenia (u mnie ryżowy) 
cukier puder do posypania


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę. 

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż je na patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły. 

Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, najlepiej dłonie natłuścić jest delikatną warstwą oliwy. 

Przykryj ściereczką i pozostaw je jeszcze na 15 minut. Na patelni rozgrzej 2-3 cm warstwę oleju (powinien być dobrze rozgrzany tak, aby racuchy skwierczały) i na średnim ogniu smaż racuchy po około dwie minuty z każdej strony. Po usmażeniu układaj je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Według uznania podawaj oprószone cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, nie wiem czy w drożdżowych wypiekach sama mąka owsiana się sprawdzi, ponieważ aby ciasto wyrosło potrzebna jest odpowiednia ilość glutenu, ale można spróbować też mąki owsianej i pszennej pół na pół :)

      Usuń
  2. od razu przypomniały mi się babcine racuchy <3 niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP