Co prawda przepisy na bananowe wypieki niejednokrotnie pojawiały się już na blogu, jednak poniższa receptura jest wyjątkowa – zawiesista słodycz bananów nie występuje tu jedynie jako zdrowszy zamiennik cukru, lecz wysuwa się na pierwszy plan zagarniając swoim aromatem całe ciasto. Efekt ten potęguje bananowy lukier – aby go przygotować wystarczy na małym ogniu rozpuścić cukier puder w odrobinie nektaru bananowego i za pomocą pędzelka nałożyć go na wystudzone już ciasto, a następnie posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Chlebek cudownie smakuje także bez żadnych dodatków, więc jeśli boisz się cukru, równie dobrze możesz pominąć ten krok. Przepis jest naprawdę bardzo prosty; aby go przygotować wystarczy miska, łyżka i kilka niebezpiecznie dojrzałych bananów, które domagają się wykorzystania. To ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, co wiele ułatwia: wystarczy upiec go na przykład w weekend, żeby móc w tygodniu swobodnie sięgać po smakowity kawałek. Ze swojej strony podpowiem, że najlepiej smakuje rano, w postaci słodkiego śniadania z dodatkiem filiżanki kawy, której elegancka gorysz subtelnie kontrastuje z bananową słodyczą.
Składniki na keksówkę o wymiarach 23x8 cm:
2 ½ szklanki mąki pszennej typ 550
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonej wanilii
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 ¼ szklanki mleka sojowego
sok wyciśnięty z ½ cytryny
1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju, np. z pestek winogron lub ryżowego
1/3 szklanki syropu klonowego
4 średnie bardzo dojrzałe banany
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę natłuść i wysyp mąką.
W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól, wanilię, cynamon i gałkę muszkatołową.
Do drugiej miski wlej mleko sojowe i dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odłóż na moment, aby powstała roślinna maślanka.
Następnie dodaj do niej olej oraz syrop klonowy i dokładnie zamieszaj.
Wszystkie banany obierz i dokładnie rozgniataj za pomocą widelca do momentu, aż powstanie gładki mus.
Płynne składniki przelej do miski ze składnikami suchymi, za pomocą łyżki całość dokładnie zamieszaj tak, aby nie zostały żadne grudy. Na koniec wmieszaj w ciasto mus bananowy.
Bananową masę przelej do przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Ciasto możesz sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka – wbij go w środek ciasta – jeżeli po wyjęciu pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńWypieki z bananami to ja biorę na ślepo. Po prostu je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńchlebek bananowy mogłabym piec co chwilę, uwielbiam jego lekką, mokrą strukturę <3
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam wegańskie ciasta, nie ma absolutnie nic wspanialszego. Nie dość, że pysznie to jeszcze zdrowo! Co najważniejsze Twoje wygląda na bardzo lekkie i wilgotne, a to ważne, bo nie ma nic gorszego niż suche ciasto. :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy - zwłaszcza to, że jest taki wilgotny i korzenny - to taki jesienny must eat :)
OdpowiedzUsuńwow it yummy
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie !
OdpowiedzUsuń