Makaronowe dania są wspaniałe pod wieloma względami, ale przede wszystkim dlatego, że można je przyrządzać na nieograniczoną ilość sposobów. Od takich najprostszych z dodatkiem dwóch, trzech składników, które, mimo że banalne, zawsze smakują wybornie (mam tu na myśli na przykład aglio olio) aż po takie bardziej wyrafinowane z wieloma dodatkami. Poniższa wersja jest czymś pomiędzy – sezon na bakłażany, pomidory, papryki trwa w najlepsze, a więc trzeba korzystać, a do tego szczypta przypraw – gałki muszkatołowej i cynamonu, który świetnie podkręci smak pomidorów.
Składniki:
½ l warzywnego bulionu
1 duża cebula pokrojona w dużą kostkę
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 małe bakłażany pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 szklanki razowego makaronu
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do podania
Z bulionu odmierz 2-3 łyżki i rozgrzej je na dużej patelni. Wrzuć cebulę i podduś ją około 5 minut, następnie dopraw gałką muszkatołową i podsmaż jeszcze 30 sekund. Dodaj bakłażany, paprykę, pomidory, cynamon, pozostały bulion i przeciśnięte ząbki czosnku. Zamieszaj, przykryj i gotuj 20 minut.
Na patelnię dorzuć ugotowaną ciecierzycę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podgotuj całość jeszcze 5 minut.
W międzyczasie w osolonej wodzie gotuj makaron przez 8-10 minut, aby był al dente. Odcedź i połącz go z przygotowanym sosem. Przełóż na talerze posyp posiekaną natką i podawaj. Makaron smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
4 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.