piątek, 18 września 2015

Pikantna zupa z cukinią i ryżem

Przepisy na tego typu zupy są bardzo przydatne. W tym przypadku wystarczy jedynie pokroić czosnek i cukinię. Bulion można wprawdzie ugotować samemu, ale może zająć to nieco więcej czasu, co nie napawa radością po długim i męczącym dniu. Przyznam się, że sama ochoczo korzystam z dobrej jakości warzywnych kostek i z nich przygotowuję szybki bulion, potem wystarczy dodać ulubione składniki i zupa gotowa jest błyskawicznie. Poniższa zupa stanowi lekką propozycję. Ryż i cukinia w parze to niezbyt oszałamiające połączenie, jednak o intensywnym smaku zupy decydują przyprawy: ostra papryka i gałka muszkatołowa, które nadają jej wyrazistego charakteru.


Składniki:
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, pokrojonego w kosteczkę
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1,5 l warzywnego bulionu
2 cukinie pokrojone w 1cm kostkę
5 łyżek ryżu długoziarnistego
sól i pieprz do smaku


W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony czosnek. Po minucie wysp przyprawy: paprykę i gałkę muszkatołową, zamieszaj i podsmaż całość na średnim ogniu przez kolejną minutę. 

Do garnka wlej bulion, dodaj cukinię i ryż, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 10 minut do momentu, kiedy ryż i cukinia będą miękkie. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem według uznania. 

4 porcje

4 komentarze:

  1. Kamila, bardzo prosto możesz przygotować domowy koncentrat bulionu, weganski rzecz jasna ;-) zapraszam do siebie po przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zupa. Też czasami ratuję się kostkami warzywnymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa wygląda po prostu świetnie! Do zjedzenia od zaraz!!!!

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP