Na pierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się w przepis, moją uwagę przykuł interesujący, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego i masła z orzeszków ziemnych – to on okazał się spoiwem, który doskonale podkręcił całe danie. Inny plus? Jeżeli lubisz brokuły zapiekane w żółtym serze, ta zapiekanka z pewnością jest dla Ciebie, ponieważ w trakcie pieczenia sos gęstnieje i ściśle otula zielone różyczki, co w całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele bardziej interesujący.
Składniki:
½ kg młodych ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny)
½ średniej cebuli
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy
2 szklanki mleka kokosowego
8 łyżek masła z orzeszków ziemnych (ekologicznego)
1 łyżka sosu sojowego
1 brokuł podzielony na małe różyczki
½ szklanki niesolonych fistaszków
sól, pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzej do 190 °C.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzuć do niej odcedzone plastry ziemniaków. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 8-10 minut, aż lekko zmiękną.
Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posikana cebulę i chili, podduś je przez 2 minuty na małym ogniu. Dodaj pozostałe składniki sosu: melko kokosowe, masło orzechowe, sos sojowy i całość dokładnie zamieszaj do momentu, aż uzyskasz gładki sos. Niech się podgotuje przez 5 minut, a po tym czasie dorzuć różyczki brokułu, zamieszaj i gotuj ponowne 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj prostokątne naczynie do zapiekania. Przelej do niego sos z brokułami i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu poukładaj ziemniaczane plastry, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj je cienką warstwą oliwy. Wierzch przypraw pieprzem i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Wyjmij i przed podaniem odstaw na 5 minut do przestudzenia.
4 porcje
Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Zapraszam do dodania jej do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, ze to ciekawe połączenie, aby do ziemniaków i brokułów dodawać masło fistaszkowe. Jestem bardzo ciekawa tego smaku :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! nawet nie wiesz jak wielkiej ochoty nabrałam na to danie :) z masłem orzechowym musi smakować genialnie :D
OdpowiedzUsuńMleko kokosowe i masło orzechowe uszlachetnią każdy smak. Do delikatnych warzyw są doskonałe.
OdpowiedzUsuń