poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami

Towarzysząca nam przez ostatnie dni upalna pogoda nie zachęca, a wręcz odstrasza nawet najbardziej zagorzałych miłośników kuchni przed dłuższym w niej przebywaniem. Na takie dni przydają się przepisy na lekkie dania, najlepiej z dużą ilością warzyw, ale też takie, które pozwolą te danie przygotować w mig, ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca. Ja lubię takie oto rozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko – przez 2-3 minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy.


Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć innego makaronu. Natomiast będę się upierała w kwestii szalotek, które mają słodki i delikatniejszy smak, którego zwykła cebula nie jest w stanie zastąpić. Postaraj się znaleźć małe cebulki i dodać je w całości – danie będzie wyglądać bardzo interesująco!


Składniki:
150 g makaronu Soba
6-8 sztuk małych szalotek
200 g kurek
1 kostka tofu
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju ryżowego
3 łyżki soku z cytryny 
3-4 łyżki sosu sojowego
posiekana natka pietruszki do podania


Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Wszystkie szalotki obierz, i ewentualnie większe sztuki przekrój na połówki. Kurki opłucz, oczyść gąbeczką, osusz i przekrój na mniejsze kawałki. Tofu pokrój w 1 cm kostkę. Imbir i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.

W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kostki tofu i podsmażaj je przez 1-2 minut na dużym ogniu. Za pomocą łopatki wyjmij tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki i grzyby, dodając czosnek oraz imbir. Przykryj i smaż całość przez 3 minuty na dużym ogniu. Dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy, dorzuć ugotowany makaron, podgrzej jeszcze przez minutę. Przełóż na talerze posyp hojnie posiekaną pietruszką i od razu podawaj. 

2 porcje


2 komentarze:

  1. zdecydowanie jestem fanką takich dań, tym bardziej z polskim akcentem jakim są nasze warzywa i... kurki, które uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP