Czy istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego typu dania, nie tylko ze względu na smak, ale także sposób przygotowania, w wyniku którego powstaje pokaźna porcja umożliwiająca wykarmienie całej rodziny lub - jeżeli gospodarstwo nie liczy zbyt wielu osób - stanowi obiad na kilka dni.
Składniki na formę 20x30cm:
2 czerwone papryki
5 dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki słodkiej papryki
garść fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka warzywnego bulionu
1/3 szklanki śmietanki ryżowej lub sojowej
sól, pieprz do smaku
12 płatów lazanii
1 średnia cukinia pokrojona w plastry
kilka pomidorków koktajlowych
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Papryki przekrój na pół, wyrzuć gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i od razu szczelnie zawiń w folię aluminiową na 10 minut, co sprawi, że skórka łatwo odejdzie. Obrane papryki pokrój w drobną kosteczkę.
Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek oraz cebulę pokrój w kostkę, a fasolkę szparagową w 1 cm kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek oraz cebulę i lekko podduś. Dodaj fasolkę i słodką paprykę, a całość podsmaż jeszcze 3 minuty. Dorzuć pokrojone pomidory oraz paprykę, zamieszaj i gotuj całość pod przykryciem przez około 10 minut. Wsyp soczewicę, wlej bulion oraz śmietankę, całość dokładnie zamieszaj i gotuj jeszcze pod przykryciem przez 5 minut. Na koniec dopraw bazylią, solą i pieprzem.
Na dno formy wylej ¼ zawartości sosu i przykryj czterema płatami latanii. Czynność powtórz dwa razy, a na wierzchu rozprowadź ostatnią ¼ części sosu i wyłóż plastrami cukinii. Za pomocą pędzelka delikatnie zwilż je oliwą, posyp solą oraz suszoną bazylią. Pomidorki poprzekrawaj na pół i udekoruj wierzch.
Do rozgrzanego piekarnika wstaw lazanię i piecz około 40 minut. Wyjmij i przed podaniem odczekaj 15 minut.
6 porcji.
świetny przepis na lazanię!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Wspaniały przepis. Skorzystam z pewnością :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tą soczewicą!
OdpowiedzUsuń