wtorek, 25 sierpnia 2015

Waniliowy mus z nerkowców

Od razu czuję się lepiej, kiedy o nim pomyślę. To wyjątkowy deser – niewymagający nakładu pracy, błyskawiczny, pyszny i przede wszystkim zdrowy. Nerkowce są wyjątkowe w świecie orzechów, ponieważ mają kremowy, lekko słodkawy smak, dzięki czemu możliwości ich wykorzystania w kuchni są wszechstronne i nieograniczone, szczególnie zaś nadają się do serników, kremów czy musów. Koniecznie spróbuj tę wersję.


Składniki:
1 szklanka nerkowców
10 sztuk daktyli
odrobina roślinnego mleka
½ szklanki jogurtu sojowego lub gęstej części mleka kokosowego
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
2 łyżki soku z cytryny
ewentualnie odrobina syropu klonowego


Nerkowce zalej wodą, a daktyle roślinnym mlekiem (mleko wlej jedynie do takiej wysokości, aby przykryło daktyle) i pozostaw oba składniki do namoczenia na kilka godzin. Nerkowce odcedź, przełóż do blendera. Z miski z daktylami odlej odrobinę mleka, pozostałą część dodaj do orzechów. Dorzuć wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Powinna ona być dość słodka, jeżeli jednak według Ciebie niezbyt wystarczająco, dodaj odrobinę syropu klonowego i ponownie zmiksuj. 

Mus przełóż do kieliszków, przykryj folią spożywczą i schładzaj w lodówce minimum 2 godziny. Podawaj ze świeżymi owocami.

2 porcje

3 komentarze:

  1. idealny... uwielbiam nerkowcowe musy i kremy i mogę je jeść bez opamiętania!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny mus! na samą myśl o nim mam ochotę schrupać nerkowce, moje ulubione orzechy :) muszę spróbować, jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) bardzo lubię takie musy i orzechy nerkowca !

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP