Tego typu potrawę jedliśmy ostatnio pod nazwą Schnupfnudelpfanne spędzając ostatni weekend w Górach Żytawskich. Naszym oczom ukazały się ceramiczne garnuszki z zawartością rumianych kluseczek zapiekanych na warzywach. Bardzo nam smakowały – do tego stopnia, że takie same chciałam ugotować sobie w domu.
Składniki:
Gnocchi:
4 duże ziemniaki (ok. 700g)
2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania
2 łyżki oliwy
Warzywa:
1 łyżka oliwy
150g mrożonych podgrzybków
1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki
3 małe marchewki pokrojone w plasterki
½ szklanki mrożonego groszku
Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy
Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut, aż nieco przestygną, następnie obierz, a miąższ przełóż do dużej miski i przeciśnij go za pomocą praski tak, aby powstało gładkie puree. Wyłóż je na stolnicę lub blat, dodaj mąkę oraz oliwę i ugniataj ciasto przez ok. 5 minut, podsypując w razie potrzeby. Podziel ciasto na cztery części, każdą roluj i pokrój w 2cm kawałki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Porcjami wrzucaj gnocchi, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj 2-3 minuty. Odcedź kluski i przelej je zimną wodą.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć podgrzybki i duś 5 minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut.
Warzywa oraz gnocchi przełóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia do zapiekania, na wierzchu rozłóż kilka cienkich plasterków margaryny lub za pomocą pędzelka posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20 minut. Podawaj od razu.
2 porcje
muszę się zabrać za zrobienie gnocchi, ale może takich z batatów? ;)
OdpowiedzUsuńCudowne w swojej prostocie, ja już od dawna marzę o swoim gnocchi, chyba właśnie mnie zmotywowałaś! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki, a Ty podałaś je w najlepszy możliwy sposób :)
OdpowiedzUsuń