Jestem uradowana, że najprostsze placuszki z jabłkami cieszą się Waszą dużą popularnością. Ciekawi mnie, czy jest to kwestia ich smaku czy też może słowa „najprostsze”, które pojawiło się w nazwie; nic dziwnego, w końcu wszyscy dążymy do tego, aby ułatwić sobie życie… pomocne w tym będą także poniższe placuszki, które są równie proste, o ile nie prostsze. W miejsce owoców w cieście znajdziesz chrupiący dodatek w postaci posiekanych orzechów włoskich, dodatek kawy sprawi, że placki będą miały interesujący, lekko cierpki charakterystyczny dla kawowych deserów smak. Jeżeli osoba zasiadająca do śniadania jest niższego wzrostu, zamiast kawy dodaj kakao lub jeszcze lepiej karob.
Składniki na 10-12 placuszków:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 płaska łyżeczka sodu
szczypta soli
1 płaska łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku (nie granulowanej)
1 szklanka roślinnego mleka
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Mąkę, sodę, sól oraz kawę wsyp do miski, zamieszaj i odstaw na bok.
Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut na bok, aby powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe placuszki przełóż na talerz i serwuj od razu, póki są jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Można dostać ślinotoku! Kawowe wymiatają :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ach, żeby mi ktoś takie usmażył na śniadanie!;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placuszki, mogłabym zjeść całą wieżyczkę! <3
OdpowiedzUsuń