Zrobiłam je na wczorajsze niedzielne śniadanie, zniknęły w mig i posmakowały mi tak bardzo, że dziś postanowiłam przygotować je ponownie, aby móc je sfotografować i zamieścić tutaj. Ciasto jest delikatne i puszyste (przypomina to do pancakesów) i co najważniejsze banalnie proste , a placuszki smaży się ekspresowo. Poniższa wersja jest z jabłkami, ale oczywiście możesz użyć innych owoców. Ostatnimi czasy zakochałam się w mące orkiszowej typu 700, ponieważ doskonale nadaje się do wypieków (wszystko pięknie rośnie) i nadaje im ciekawego orzechowego smaku.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka roślinnego mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 jabłko
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania)
Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok, aby powstała „maślanka”.
Jabłko obierz, pokrój w ćwiartki, wyrzuć gniazda nasienne i posiekaj w plastry. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią plasterki jabłek, dolej syrop klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły.
Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną 1 łyżkę oleju kokosowego oraz przygotowane jabłka i ponownie wszystko zamieszaj.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2 minuty z każdej strony (przewracaj na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza).
Zarumienione placuszki przekładaj na talerz i podawaj od razu same lub z ulubionymi dodatkami.
Z podanej ilości uzyskałam 10 placuszków.
Ja również uwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńDodałabym jednak więcej jabłek żeby były bardziej wyczuwalne :)
Możesz spróbować, aczkolwiek plasterki jabłek w tej ilości są soczyste i mocno wyczuwale w cieście :)
UsuńNo właśnie lubię gdy jest czuć jabłka w cieście :)
Usuńcudowne placuszki, a jabłko i orzechy włoskie to połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńidealne,,!
OdpowiedzUsuńzrobiłam z musem z leśnych owoców, mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńale rzeczywiście, następnym razem dam dwa jabłka ;)
Zazwyczaj nie piszę komentarzy pod przepisami, bo po prostu szkoda mi na to czasu, ale w tym wypadku muszę zrobić wyjątek - to jest doskonały przepis! Robiłam wegańskie pancakes z kilku przepisów i wychodziły mi mączne gnioty. Te placuszki są zupełnie inne. Prawie nigdy nie używam tego samego przepisu dwa razy, bo zawsze coś mi nie pasuje i próbuję następnym razem jakiejś modyfikacji. Ale jeśli chodzi o pancakes, na pewno nie będę już szukała innych przepisów! Pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dzięki ;)
UsuńPlacuszki na mące orkiszowej to jedne z moich ulubionych. U mnie z większą iloscią jabłek potartych na tarce i cynamonem. Podałam zaś z jogurtem greckim wymieszanym z serkiem rocotta i jeszcze oprószone cynamonem. Mniam :D
OdpowiedzUsuńPyszota !
OdpowiedzUsuńPycha! Od dawna miałam smaka na takie placuszki <3 Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńA jezeli nie mam maki orkiszowej moge dac zwykłą?
OdpowiedzUsuń