czwartek, 30 lipca 2015

Drożdżowy chlebek z marchewką i orzechami włoskimi


Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów i jednocześnie mają wspaniały, intensywny smak, idealnie zatem sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Użyłam mąki orkiszowej typu 700, ale równie dobrze nada się każda inna mąka, także ta pełnoziarnista, wówczas chleb może mieć nieco cięższą fakturę. Dla ułatwienia użyłam drożdży instant. Oczywiście możesz użyć tych świeżych, sięgnij wówczas po ½ kostki (50g), przygotuj rozczyn w ciepłym mleku sojowym, pozostaw go na 10 minut i dopiero wtedy dodaj do reszty składników. Obok piekącej się formy z ciastem koniecznie postaw żaroodporną miseczkę z wodą – chlebek stanie się jeszcze bardziej delikatny. 


Wspaniały i zdrowy wypiek w pyszny sposób łączący ze sobą pożywność orkiszu, witaminy marchewki i zdrowe tłuszcze orzechów włoskich.


Składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
szczypta soli
1 opakowanie (7g) drożdży instant
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju kokosowego
3 średnie (250 g) marchewki
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki syropu klonowego


Do miski wsyp mąkę, sól oraz drożdże. 

Posiekane orzechy upraż na patelni. Zdejmij z ognia i dodaj do nich olej kokosowy, aby się rozpuścił. 

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski i wciśnij do nich sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na bok. 

W rondlu podgrzej mleko sojowe tak, aby było ciepłe i dodaj do niego syrop klonowy. Powoli przelej je do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj też orzechy włoskie z olejem kokosowym, a potem startą marchewkę i całość dalej zagniataj do momentu, aż uzyskasz gładkie ciasto, co powinno zająć około 10 minut. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 40 minut, aż ciasto podwoi objętość. 

Formę keksówkę natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz kilkakrotnie zagnieć, uformuj w bochenek i przełóż do przygotowanej formy. Ponownie przykryj i odłóż jeszcze na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 190 °C. Wierzch chleba za pomocą pędzelka posmaruj mlekiem sojowym. Włóż do piekarnika na środkową półkę a obok postaw miseczkę z wodą. Piecz 40-45 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam marchewkowe i drożdżowe... dwa w jednym? to musi smakować cudownie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mocno czuć tutaj słodycz marchewki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej:) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Po szczegóły zaparaszam tutaj - http://somethingordinary.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma cudowny kolor, zakochałam się w nim :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP