wtorek, 28 lipca 2015

Karotenoidowa zupa z soczewicą

Wszystkie składniki wchodzące w skład tej zupy pasują do siebie doskonale, zwłaszcza kolorystycznie. Za kolorem zaś kryje się obecność pewnych cennych składników. Mamy sezon letni, a więc zwiększoną ekspozycję skóry na działanie słońca, które do pewnego stopnia ma pozytywne działanie na nasz organizm (podskórna produkcja witaminy D), jednak zbyt częsta i długa prowadzi do przedwczesnego starzenia się komórek i zmian nowotworowych. Różnorodna dieta bogata w kolorowe warzywa i owoce zapewnia dawkę substancji antyoksydacyjnych, które mają działanie ochronne i prozdrowotne. Szczególne znaczenie mają to właśnie karotenoidy, które wymiatają wolne rodniki i chronią przed nowotworami, a ta zupa zawiera ich porządną dawkę.

Dość już tych wykładów odnośnie zdrowotności, ważne jest to, że smakuje wybornie i aromatycznie, a soczewica sprawia, że jest pożywna i syci na długi czas, zatem z powodzeniem stanowi samodzielny posiłek. Koniecznie wybierz słodką szpiczastą odmianę papryki, jeżeli zaś chodzi o pomidory, najlepsze będą te na granicy dojrzałości i zepsucia. Ja z ogromną chęcią kupiłam na straganie te bardzo dojrzałe i przecenione, takie są najlepsze do zupy. 


Składniki:
2 czerwone papryki (odmiana słodka)
5 sztuk dojrzałych pomidorów
3 średnie marchewki
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
3 szklanki gorącej wody
1 łyżka suszonych warzyw
sól i pieprz do smaku
Do podania: roślinna śmietanka (ryżowa, migdałowa, sojowa) i natka pietruszki

Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Papryki umyj, przekrój na pół i wyrzuć gniazda nasienne. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i zawiń je w folię aluminiową. Po 10 minutach otwórz i zdejmij skórkę, która powinna łatwo odejść od miąższu. Wszystkie połówki papryki drobno pokrój.

Pomidory umyj, ponacinaj na krzyż, a następnie sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Wszystkie pokrój w kostkę.

Marchewki obierz i pokrój w półplasterki.


Soczewicę przełóż do sita i przepłucz; pozostaw do odcieknięcia.

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

Kiedy wszystkie składniki są już przygotowane, w dużym rondlu rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć czosnek i cebulę. Podsmaż chwilę a następnie dodaj słodką paprykę, a po minucie wrzuć plasterki marchewki. Podsmaż całość przez 2-3 minuty, potem dorzuć pokrojone papryki i pomidory. Zamieszaj i dodaj soczewicę, a całość zalej gorącą wodą. Przypraw suszonymi warzywami, zamieszaj, przykryj i na średnim ogniu gotuj przez 15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Zupę podawaj z roślinną śmietanką i posiekaną natką.

4 porcje


1 komentarz:

  1. uwielbiam jak zupa jest gęsta, pełna dodatków i ta do tych należy! tyle w niej smaku i zdrowia, że wręcz nie można nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP