Zapewniam, że ze spokojem ducha i podniebienia możesz zastąpić mięsne kotlety tymi wegetariańskimi. Smak nie ucierpi i nawet zagorzali mięsożercy nie będą marudzić, jeżeli wykorzystasz odpowiednie przyprawy; na te kotleciki składają się kalafior i brokuł w akompaniamencie świeżego koperku i czosnku. Smakują pysznie i wiosennie, i są niezwykle wszechstronne: na ciepło, na zimno, z młodymi ziemniakami do obiadu, na kanapkę czy do przegryzania prosto z lodówki. Dlatego poniższy przepis to dość pokaźna porcja na większą ilość kotlecików tak, aby można się było nimi w pełni nacieszyć.
Składniki:
1 mały kalafior
300g różyczek brokułu
¾ szklanki kaszy jaglanej
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego koperku
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
razowa kasza manna do panierowania kotlecików (możesz zastąpić bułką tartą)
odrobina oliwy do smażenia
Kalafior i brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj na parze przez około 15 minut. Przełóż do miski i za pomocą praski do ziemniaków zgnieć na w miarę jednolitą masę.
Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Następnie przełóż ją do brokułowo-kalafiorowej masy i całość pozostaw do ostygnięcia.
Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i smaż do momentu, aż stanie się szklista i zarumieniona. Przełóż do miski z resztą składników.
Dodaj do nich również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek oraz mąkę ziemniaczaną. Całą masę dokładnie zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wysyp kaszę mannę. Wilgotnymi dłońmi formuj małe kotleciki i panieruj w przygotowanej kaszy. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki, aż staną się złocistobrązowe. Zdjęte z patelni układaj na papierowym ręczniku.
Z podanej ilości uzyskałam 18 kotlecików.
Czarujesz zdjęciami :-) i oczywiście przepisami!
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie
Zdjęcia to zasługa kochanego Męża, dzięki za miłe słowa, pozdrawiam :)
Usuńsuper kotlety! aż chciałoby się je zjeść :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne burgery - i jako przekąska i jako danie z bułką czy ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńświetne kotleciki! teraz najlepszy okres, by zajadać kalafior oraz brokuły, a w takiej postaci najlepiej! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kotleciki, a zdjęcia masz piękne, dodatkowo zachęcają !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW poniedziałek lecę do warzywniaka po kalafior i brokuły. I takie sobie usmażę.
OdpowiedzUsuń