środa, 3 czerwca 2015

Wiosenna sałatka z dodatkiem kwiatów szczypiorku



Mowa tu nie o przepisie, ale o świeżej śniadaniowej propozycji powstałej wskutek spontanicznego przeglądu lodówki. Znalazłam w niej też piękny bukiet wykonany z własnych rzodkiewek i kwiatów szczypiorku, który podarowała mi pani Danusia z dbałością doglądająca swój ogródek niemal każdego dnia. Powiedziała mi, że pracowite pszczoły okupują piękne fioletowe kwiaty szczypiorku nadzwyczaj często. Kwiaty te mają słodkawy i delikatny cebulowy posmak; idealnie więc nadają się do wykorzystania w potrawach, w których mocny smak zwykłej cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę.


Składniki na 2 porcje:
4-5 sztuk gruntowych ogórków
1 pęczek rzodkiewki
1 cebulka dymka
1 awokado
2 garście młodego szpinaku
1 łyżka oliwy
2 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki posiekanego koperku
odrobina soli i pieprzu do smaku
8-10 sztuk kwiatów szczypiorku


Do podania: chleb pumpernikiel i 1 główka czosnku

Warzywa dokładnie umyj i osusz. Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski. 

W mniejszej misce przygotuj dressing: połącz ze sobą oliwę, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Polej warzywa uzyskanym sosem i delikatnie zamieszaj. Na koniec ozdób sałatkę kwiatami szczypiorku. 

Główkę czosnku przekrój na pół i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Uzyskasz w ten sposób pyszny skarmelizowany czosnek, którym możesz posmarować kromki chleba. Podawaj je z przygotowaną sałatką. 

Smacznego

4 komentarze:

  1. Sałatka spoko tylko skąd na wiosnę kwiatki szczypiorku? W moim ogródku szczypiorek nie kwitnie, może jakiś konkretny gatunek muszę zasadzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno kwiaty szczypiorku kwitną od maja do sierpnia. Dużo informacji o ich uprawie można znaleźć w internecie. Ciężko mi cokolwiek więcej napisać na ich temat, bo sama je dostałam :) Zdjęcia były robione wczoraj: )

      Usuń
  2. Też mi się wydaje, że to jeszcze za wcześnie na kwiatki szczypiorku, co nie zmienia faktu, że śniadanie wygląda pięknie i pewnie było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, piękne zdjęcia. Smak też z pewnością pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP