poniedziałek, 1 czerwca 2015

Waniliowy pudding chia z truskawkami

Rozmiar tych maleńkich śliczności nie jest w stanie odzwierciedlić, ile dobrych rzeczy w sobie kryją. Nasiona chia (szałwia hiszpańska) to jeden z najbardziej odżywczych pokarmów świata, naładowany w kwasy tłuszczowe omega-3, wartościowy zestaw aminokwasów, silne przeciwutleniacze, wiele minerałów wzmacniających kości, pokaźną ilość błonnika, i tak dalej, i tak dalej. Wymieniać można by jeszcze długo, a pudding czeka, więc zapraszam do kuchni.

Ta wyjątkowo duża zdolność srebrzystych nasion do absorpcji wody sprawia, że możemy delektować się tym pysznym deserem. Pudding z nasion chia to bardzo popularny przepis w internecie -wszystkie metody jego przygotowania wyglądają mniej więcej podobnie i różnią się jedynie niewielkimi szczegółami. Ja wypróbowałam kilka i za najlepszą uważam wersję przygotowaną na mieszance waniliowego mleka ryżowego oraz kokosowego. Prawda jest jednak taka, że możesz użyć dowolnego roślinnego mleka, które akurat masz w lodówce lub które po prostu Ci odpowiada. Zawsze jednak warto dorzucić choć trochę gęstego mleka kokosowego, które nada kremowej struktury. Na koniec świeży dodatek w postaci owoców – sezon truskawkowy w pełni, więc u mnie wybór okazał się oczywisty. 

Większość osób jest zdania, że kto choć raz spróbuje puddingu chia, będzie chciał go przygotować ponownie, ponieważ łatwość jego wykonania i pyszny smak uzależnia. Teraz i ja wiem, że nie sposób się z tym nie zgodzić. 


Składniki na 2 porcje: 
¼ szklanki nasion chia 
¾ szklanki waniliowego mleka ryżowego 
2 łyżeczki syropu klonowego 
1 laska wanilii 
2 kopiaste łyżki gęstej części mleka kokosowego 
truskawki do podania 


Do słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko ryżowe, syrop klonowy oraz nasionka wyłuskane z laski wanilii, a następnie zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę tak, aby nasiona dokładnie połączyły się z mlekiem. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem udekoruj truskawkami (część z nich możesz zmiksować na mus i również polać nim pudding).


7 komentarzy:

  1. Ale smacznie wygląda! Ja właśnie przygotowałam sobie wczoraj w nocy, ale z jogurtem naturalnym;) mmmm:) małe cudeńka:) zapraszam również do mnie na: www.make-it-healthier.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze śniadanie ever!
    Zapraszam także do mnie: http://takeyourbaggage.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny pudding, już sobie wyobrażam jego boski smak :)
    Zapraszam również do mnie po przepis na fit kotleciki z soczewicy.
    Uwaga odchudzają !

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP