Zrobienie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a jest przepiękna. Nie przesadzam – jest coś ujmującego w soczystych owocowych kąskach piętrzących się pośród ciemnozielonych liści. A smak? Słodycz owocowych plastrów doskonale współgra z intensywnie ostrym akcentem rukoli. Wykończenie stanowi wspaniały pomarańczowy sos, nadający sałatce orzeźwiającej soczystości. Mam nadzieję, że brzmi obiecująco.
Składniki:
100 g liści rukoli
150 g truskawek
2 pomarańcze
3 łyżki pestek granatu
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki płatków migdałowych
odrobina sosu balsamico (opcjonalnie) do podania
Rukolę równomiernie rozłóż na talerzu.
Truskawki obierz z szypułek i pokrój w 0,5 cm plastry. Pomarańcze obierz i za pomocą ostrego noża wycinaj miąższ pomijając białe błonki. Pomarańczowe filety odłóż na bok, a z pozostałości wyciśnij sok do małej miseczki.
Na przygotowanej rukoli układaj naprzemienne warstwy truskawek i pomarańczy, a następnie posyp pestkami granatu.
Do soku pomarańczowego dodaj łyżkę syropu klonowego, zamieszaj i polej sałatkę uzyskanym sosem. Na koniec posyp płatkami migdałów i ewentualnie udekoruj sosem balsamico.
2 porcje
Przepis został nagrodzony w akcji kulinarnej Słoneczny Targ Kulinarnych Inspiracji organizowanej przez portal kulinarny Targ Smaku.
Kusząca propozycja :) Pięknie to wszystko razem wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż to śliczne danie :)
OdpowiedzUsuńI jakie zdrowe i nie tuczące. Bardzo ciekawy przepis
Muszę zrobić takie carpaccio (dopóki są jeszcze truskawki)
Wielki mniam .
Od siebie polecam smaczny odchudzający koktajl Top Modelek - domowy i prosty do zrobienia :)
http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/
Zaprojektowany został dla najlepszych modelek świata
Pozdrawiam i gratuluję bloga