czwartek, 25 czerwca 2015

Truskawkowe carpaccio z rukolą


Zrobienie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a jest przepiękna. Nie przesadzam – jest coś ujmującego w soczystych owocowych kąskach piętrzących się pośród ciemnozielonych liści. A smak? Słodycz owocowych plastrów doskonale współgra z intensywnie ostrym akcentem rukoli. Wykończenie stanowi wspaniały pomarańczowy sos, nadający sałatce orzeźwiającej soczystości. Mam nadzieję, że brzmi obiecująco.


Składniki: 
100 g liści rukoli 
150 g truskawek 
2 pomarańcze 
3 łyżki pestek granatu 
1 łyżka syropu klonowego 
2 łyżki płatków migdałowych 
odrobina sosu balsamico (opcjonalnie) do podania 


Rukolę równomiernie rozłóż na talerzu.

Truskawki obierz z szypułek i pokrój w 0,5 cm plastry. Pomarańcze obierz i za pomocą ostrego noża wycinaj miąższ pomijając białe błonki. Pomarańczowe filety odłóż na bok, a z pozostałości wyciśnij sok do małej miseczki. 

Na przygotowanej rukoli układaj naprzemienne warstwy truskawek i pomarańczy, a następnie posyp pestkami granatu. 

Do soku pomarańczowego dodaj łyżkę syropu klonowego, zamieszaj i polej sałatkę uzyskanym sosem. Na koniec posyp płatkami migdałów i ewentualnie udekoruj sosem balsamico. 

2 porcje


Przepis został nagrodzony w akcji kulinarnej Słoneczny Targ Kulinarnych Inspiracji organizowanej przez portal kulinarny Targ Smaku.



2 komentarze:

  1. Kusząca propozycja :) Pięknie to wszystko razem wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to śliczne danie :)
    I jakie zdrowe i nie tuczące. Bardzo ciekawy przepis
    Muszę zrobić takie carpaccio (dopóki są jeszcze truskawki)
    Wielki mniam .

    Od siebie polecam smaczny odchudzający koktajl Top Modelek - domowy i prosty do zrobienia :)
    http://odchudzaniejestproste.pl/zielony-koktajl-super-modelek-odchudza-i-oczyszcza/
    Zaprojektowany został dla najlepszych modelek świata

    Pozdrawiam i gratuluję bloga

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP