No, już dosyć użalania się nad sobą, teraz do rzeczy.
Poniższy przepis to najprostsza kombinacja, bez specjalnych udziwnień; według mnie godny polecenia, dlatego z czystym sumieniem ląduje na blogu. Co prawda nie mam pojęcia, jakie gofry Tobie odpowiadają – lekkie i chrupiące czy też te w stylu belgijskim, bardziej ciężkie i sycące? Owocem poniższego przepisu są delikatne niczym chmurki wafle z cieniutką chrupiącą skórką otaczającą niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach wnętrze. Nie za słodkie, przez co doskonałe do podania z konfiturą, świeżymi owocami czy syropem klonowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie lub przekąska do popołudniowej kawy z ulubionymi gośćmi.
Składniki:
3 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700)
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 ½ szklanki mleka ryżowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
2 łyżki rumu (opcjonalnie)
1/3 szklanki rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron
plus odrobina tłuszczu do gofrownicy
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnej misce wymieszaj mleko ryżowe, ekstrakt z wanilii, sok pomarańczowy oraz rum.
Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszaj rozpuszczoną margarynę lub olej.
Rozgrzej gofrownicę i przed każdorazowym nałożeniem ciasta delikatnie ją natłuść. Nakładaj ciasto chochlą, równomiernie rozprowadź i smaż kolejne partie do momentu, aż gofry będą zarumienione. Najlepsze są zaraz po upieczeniu - jeszcze ciepłe; podawaj z konfiturą, świeżymi owocami, jogurtem sojowym lub z czymkolwiek chcesz.
będę miała niebawem gofrownicę!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gofrów! Narobiłaś mi ochoty ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Szkoda, że na mieście nie sprzedają wegańskich gofrów...
OdpowiedzUsuńJa też żałuję :( ale na szczęście można sobie poradzić samemu :)
Usuńa mozna z innym mlekiem, bo mam tylko sojowe i bez soku pomaranczowego? :))
OdpowiedzUsuńsuper przepis! mam od 3 dni gofrownice i dzis bede robila 3ci raz, za każdym razem inne :D
szukam najlepszych :d
pozdrawiam!!