Mogą posłużyć jako dodatek do dania głównego, ale również z powodzeniem stanowią samodzielny posiłek. Uwielbiam ziemniaki pieczone w mundurkach, są doskonałe i przypominają czasy dzieciństwa, kiedy to ziemniaki owinięte w folię wkładano do ogniska, a wyjmowano gorące, miękkie i pachnące. Możesz je równie dobrze przygotować w piekarniku, wybierz tylko niewielkie sztuki, które szybciej się upieką i ładnie będą się prezentować. Pozostawienie skórki sprawi, że cały smak ziemniaków pozostanie ukryty w środku. Ziemniaki, lekko pokryte oliwą posypałam odrobiną gruboziarnistej soli morskiej – po wyjęciu z piekarnika kryształki pozostają nienaruszone i nadają zwykłym ziemniakom interesującego charakteru. Natomiast powiew świeżości wnosi soczysta i delikatna salsa pomidorowa; wybierz dobrej jakości polskie pomidory oraz nieco delikatniejszą w smaku czerwoną cebulę.
Składniki:
Pieczone ziemniaki:
1-1,5 kg młodych ziemniaków
2-3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego oleju kokosowego/wegańskiej margaryny
odrobina gruboziarnistej soli morskiej do posypania
Pomidorowa salsa:
4 średnie pomidory
1 średnia czerwona cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól oraz pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ziemniaki namocz, dokładnie wyszoruj i osusz na papierowych ręcznikach. Przełóż je na przygotowaną blachę, rozprowadź na nich oliwę i posyp gruboziarnistą solą. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok.1 godzinę, do momentu, aż będę miękkie.
W międzyczasie zabierz się za salsę. Pomidory przekrój, wydrąż gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wraz z posiekanym szczypiorkiem dodaj do pomidorów. Do warzyw dodaj sok z cytryny, oliwę, dopraw solą oraz pieprzem i całość delikatnie zamieszaj. Gotową salsę schowaj na chwilę do lodówki, aby się schłodziła.
Upieczone, gorące ziemniaki przełóż na półmisek, podaj do nich kokilki wypełnione kolorową salsą i zajadaj.
ostatnio to mój ulubiony sposób na zjadanie młodych ziemniaczków i koniecznie muszę do nich dołączyć Twoją salsę :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń