Kiedy mam gorszy dzień i nie chce mi się gotować, z miłą chęcią sięgam po paczkę azjatyckiego makaronu, warzywa, które akurat są pod ręką oraz tofu i wiem, że w ciągu piętnastu minut jestem w stanie przygotować sycący obiad. Kuchnia w stylu azjatyckim jest doskonała, a połączenie świeżego imbiru, czosnku, anyżu gwiazdkowatego oraz trawy cytrynowej potrafi zdziałać cuda.
Składniki:
1 duży ząbek czosnku
1cm kawałek świeżego imbiru
3 cebulki dymki
1 żółta papryka
200 g makaronu Chow-Mein
1 opakowanie (200g) Bio Tofu marynowanego w sosie tamari Polsoja
1 łyżeczka plus 1 łyżka oleju kokosowego
1 źdźbło trawy cytrynowej
1 owoc anyżu gwiazdkowatego
2/3 szklanki mleka kokosowego
odrobina sezamu do podania
Wszystkie warzywa pokrój: czosnek i imbir w drobną kosteczkę, dymki w krążki, a żółtą paprykę w słupki.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu i po odcedzeniu zahartuj go zimną wodą.
Tofu pokrój w 0,5 cm plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju kokosowego i smaż plastry tofu do momentu, aż mocno się zarumienią i staną się chrupiące. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej teraz 1 łyżkę oleju i wrzuć czosnek, imbir, przekrojoną trawę cytrynową oraz anyż gwiazdkowaty. Podsmażaj chwilę, aż uwolnią aromat, następnie dodaj pokrojoną cebulkę i paprykę. Smaż całość 2-3 minuty, wlej mleko kokosowe i podgotuj kolejne 2 minuty. Na patelnię przełóż gotowy makaron, podgrzej go z sosem i wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Makaron z warzywami przełóż na talerze, ułóż na nim zarumienione plastry tofu i posyp sezamem.
Smacznego!
2 porcje
Świetnie to wygląda.
OdpowiedzUsuń