Właśnie takie potrawy lubię najbardziej – wszystkie składniki wystarczy pokroić, przełożyć do naczynia lub formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika, z którego następnie wyłania się pyszne danie, wypełniające swoim aromatem cały dom. Do ziemniaków i świeżych pomidorków dodałam też przyjemnie kwaskowate kąski pomidorów suszonych i wiosenny powiew w postaci krążków cebulki dymki. Tymianek ma fantastyczny zapach i smak, który nie sposób porównać z niczym innym, a jego urocze, drobne listki pięknie ozdobią każde danie.
Składniki:
800 g młodych ziemniaków
200 g pomidorków daktylowych
4 cebulki dymki
6 sztuk suszonych pomidorów (nie w oliwie)
1-2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
kilka gałązek tymianku
Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki i podgotuj na parze (lub w wodzie) przez 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 °C.
Pomidorki przekrój na połówki, cebulki pokrój w krążki, a suszone pomidory w paski.
Ziemniaki przełóż do naczynia do zapiekania, a pozostałe wolne szczeliny wypełnij pokrojonymi pomidorami (świeżymi i suszonymi) oraz cebulą. Skrop oliwą, przypraw delikatnie solą i pieprzem, a na wierch połóż kilka gałązek tymianku. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut.
Przed podaniem udekoruj jeszcze świeżymi listkami tymianku.
2 porcje
proste, a jakże pyszne, pełne smaku danie!
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda :):) i jak pięknie podane, wspaniałe zdjęcia :):)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż pieczone ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńale pychota ! :)
OdpowiedzUsuń