niedziela, 24 maja 2015

Zapiekane młode ziemniaki i pomidorkami daktylowymi i tymiankiem

Właśnie takie potrawy lubię najbardziej – wszystkie składniki wystarczy pokroić, przełożyć do naczynia lub formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika, z którego następnie wyłania się pyszne danie, wypełniające swoim aromatem cały dom. Do ziemniaków i świeżych pomidorków dodałam też przyjemnie kwaskowate kąski pomidorów suszonych i wiosenny powiew w postaci krążków cebulki dymki. Tymianek ma fantastyczny zapach i smak, który nie sposób porównać z niczym innym, a jego urocze, drobne listki pięknie ozdobią każde danie.


Składniki:
800 g młodych ziemniaków
200 g pomidorków daktylowych
4 cebulki dymki
6 sztuk suszonych pomidorów (nie w oliwie)
1-2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
kilka gałązek tymianku


Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki i podgotuj na parze (lub w wodzie) przez 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 °C.

Pomidorki przekrój na połówki, cebulki pokrój w krążki, a suszone pomidory w paski.

Ziemniaki przełóż do naczynia do zapiekania, a pozostałe wolne szczeliny wypełnij pokrojonymi pomidorami (świeżymi i suszonymi) oraz cebulą. Skrop oliwą, przypraw delikatnie solą i pieprzem, a na wierch połóż kilka gałązek tymianku. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut.

Przed podaniem udekoruj jeszcze świeżymi listkami tymianku. 

2 porcje


4 komentarze:

  1. proste, a jakże pyszne, pełne smaku danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie wygląda :):) i jak pięknie podane, wspaniałe zdjęcia :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego niż pieczone ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP