Nadchodzi czas, kiedy to cudowna wiosna obdarowuje nas bogactwem młodych warzyw - warto czerpać z tego daru pełnymi garściami, ponieważ sezon ten niestety szybko umyka. Kto z nas nie lubi młodych ziemniaków z koperkiem? Myślę, że na szczególną uwagę zasługuje młoda marchewka - niczym królik Bugs mogłabym ją chrupać na okrągło. Interesującą propozycją na jej przygotowanie jest delikatne podpieczenie lub podsmażenie w taki sposób, aby nie stała się zupełnie miękka, ale stawiała lekki opór przy gryzieniu. Poniższy przepis jest niezwykle prosty, a zrobienie go zajmie Ci najwyżej 10 minut. Syrop klonowy nada marchewkom karmelowy akcent, który warto jednak zbilansować dodatkiem soku z cytryny. Do tego chrupiące orzeszki piniowe – możesz zastąpić je ziarnami słonecznika. Danie urzekające swą prostotą, słodkie i delikatne, o przepięknym słonecznym kolorze będące zapowiedzią cudownego lata, czekającego tuż za progiem.
Składniki:
25 g orzeszków piniowych
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka syropu klonowego
kilka sztuk (6-8) młodych marchewek
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Na rozgrzanej patelnii upraż orzechy piniowe. Kiedy uwolnią swój aromat i ładnie się zarumienią, przełóż do miseczki i odstaw na bok.
Marchewki opłucz i przekrój wzdłuż na pół (koniecznie zostaw trochę zielonych łodyg).
Na tej samej patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj syrop klonowy, a po chwili Dorzuć połówki marchewek i karmelizuj je na dużym ogniu przez 4-5 minut, przewracając je od czasu do czasu. Wyłącz ogień, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp prażonymi orzechami.
2 porcje
interesująca opcja na nieco inne niż marchewkowe chipsy, rzeczy z marchewki do przegryzania :) do sprawdzenia na pewno. dzięki! :)
OdpowiedzUsuń