Wyobraź sobie delikatną, pachnącą wiosennymi warzywami pastę do kanapek. Jest łudząco podoba do twarogu, jednak jeżeli nigdy za nim nie przepadałaś, nie odwracaj wzroku. Ten wegański twaróg pozbawiony jest charakterystycznego kwaskowatego smaku zsiadłego krowiego mleka. W jego miejsce idealnie sprawdza się naturalne tofu - warto sięgnąć po to ekologiczne, dobrej jakości. Jego delikatny, orzechowy smak jest ledwie wyczuwalny i stanowi doskonałe tło dla wzajemnie się przenikających, warzywnych aromatów, grających tu zdecydowanie główną rolę. Pyszna i orzeźwiająca propozycja na śniadanie - właśnie tak smakuje wiosna!
Składniki:
1-1 ½ kostki Bio Tofu naturalnego Polsoja
4-5 łyżek migdałowej śmietanki
1 pęczek rzodkiewek
3-4 małe ogórki gruntowe
3 cebulki dymki
½ czerwonej papryki
szczypiorek, koperek
sól, pieprz do smaku
Pokruszone tofu oraz śmietankę delikatnie zmiksuj za pomocą ręcznego blendera – masa nie ma być idealnie gładka, chodzi tylko o połączenie składników. Równie dobrze możesz rozgnieść tofu widelcem, dodając śmietankę.
Wszystkie warzywa pokrój w drobną kosteczkę, szczypior i koperek posiekaj.
Do miski przełóż gotowy twarożek oraz wszystkie warzywa, zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Twaróg najlepiej smakuje po przegryzieniu przez noc w lodówce.
Porcja dla 6 osób.
świetny twarożek, idealny na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńsery to powód dla którego jestem wegetarianka a nie weganką ale powiem szczerze ten twarożek wygląda nieziemsko
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa :)
OdpowiedzUsuńpyszotka :-)
OdpowiedzUsuń