poniedziałek, 4 maja 2015

Waniliowe ciasto z budyniem i gruszkami

Świeże kawałki gruszek zanurzone w budyniu, otulone delikatnym kruchym ciastem, a do tego wyraźnie wyczuwalny aromat wanilii – takie domowe wypieki smakują wyjątkowo dobrze. Zawsze byłam podatna na uroki tego ciasta, a piekłam je jeszcze zanim przeszłam na roślinną stronę mocy. Wszystkie odzwierzęce składniki zastąpiłam roślinnymi: w miejsce masła roślinna margaryna najlepszej jakości, zamiast żółtek jaj przecier z mango (równie dobrze sprawdzi się każdy inny, np. jabłkowy – chodzi o nawilżenie ciasta), budyń przygotowałam na bazie roślinnego mleka. Efekt wyszedł bardzo podobny, nawet muszę przyznać, że lepszy! Wiem, wiem, może nie jest to najzdrowsza propozycja na podwieczorek, ale jak mawiają Francuzi: „Wszystko z umiarem, nawet sam umiar”. Raz na jakiś czas z pewnością nikomu nie zaszkodzi. 


Składniki:
1 ½ szklanki zwykłej pszennej mąki
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta morskiej soli
½ kostki (125 g) schłodzonej roślinnej margaryny (np. ALSAN-bio)
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
2 łyżki przecieru z mango (lub z innych owoców)
1 ½ szklanki roślinnego mleka (np. ryżowego waniliowego lub sojowego)
budyń waniliowy
2 łyżki cukru 
2 duże dojrzałe gruszki


Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj margaryną, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, przesiany cukier puder, proszek do pieczenia i sól, zamieszaj. Dobrze schłodzoną margarynę pokrój na małe kosteczki, dorzuć do suchych składników i wetrzyj palcami (powinno zająć to jakieś 2-3 minuty), aż ciasto nabierze konsystencji mokrego piasku. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz owocowy przecier i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do zamrażarki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 175°C.

Wyjmij ciasto z zamrażarki. Odkrój 2/3 i wyłóż nim dno oraz boki przygotowanej wcześniej tortownicy. Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kawałki. Rozłóż je równomiernie na dnie.

Odłóż 1/3 szklanki mleka, wsyp do niej budyń i cukier, zamieszaj do połączenia. Resztę mleka wlej do rondla i zagotuj. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej rozcieńczony budyń z cukrem i gotuj aż zgęstnieje. Od razu wlej go tortownicy i rozprowadź na gruszkach.

Wierzch ozdób pozostałą 1/3 ciasta. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, możesz zrobić z ciasta ruloniki (jeśli kleją się do blatu, posyp mąką) i ozdobić wierzch kratką. Jeżeli mnie masz na tyle cierpliwości, rozwałkuj ciasto delikatnie i przykryj nim wierzch. 

Wstaw do piekarnika i piecz 45 minut, aż ładnie się zarumieni.

6 porcji

Jeżeli chcesz obdarować ciastem całą rodzinę i upiec dużą blachę, wszystkie składniki powiększ trzykrotnie.

3 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP