wtorek, 19 maja 2015

Różana owocowa sałatka w melonowych miseczkach


To nie tyle przepis, co entuzjastyczna propozycja ekstremalnie bogata w witaminy i doznania smakowe. Wyobraź sobie soczyste, owocowe kąski otulone delikatnym powiewem zapachu płatków różanych. Orzeźwiające i egzotyczne śniadanie, będące nawiązaniem do baśni Szeherezady, idealne do zajadania w słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem.


Składniki:
1 melon
300 g truskawek 
2 owoce kiwi
150 g jeżyn
1 duży banan
½ średniego granata
sok z ½ cytryny
3 łyżki wody różanej


Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż go do dużej miski. 

Pozostałe owoce również pokrój: truskawki przetnij na pół, kiwi i banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz udekorować listkami mięty.

2 porcje


2 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP