Te pyszne babeczki z pewnością zasługują na to, aby je ładnie opisać, ale obawiam się, że nic z tego. Właśnie, jeszcze ciepłe i pachnące, wynurzyły się z piekarnika. Na razie spróbowałam tylko jedną i mogę Ci powiedzieć, że są absolutnie pyszne: z chrupiącym wierzchem i chrupiącymi orzechami w środku, a dzięki bananowemu dodatkowi delikatne i wilgotne. Nie za słodkie, więc idealnie nadają się na śniadanie. Zresztą w tym celu je upiekłam, jednak wątpię, że uda im się doczekać jutra.
Składniki na 12 babeczek:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mleka ryżowego
2 dojrzałe banany
¼ szklanki syropu klonowego
¼ szklanki orzechów włoskich
Posypka:
¼ szklanki płatków owsianych
2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki zamieszaj.
Do drugiej miski wlej mleko ryżowe, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie.
Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Przed podaniem lekko przestudź.
Smacznego!
Pyszności :) z chęcią bym teraz taką jedną zjadła :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, uwielbiam takie zdrowe przepisy. Też jestem fanem babeczek, np. w formie muffinów z truskawkami, szybko się je robi i są przepyszne.
OdpowiedzUsuń