wtorek, 12 maja 2015

Pełnoziarniste bananowe babeczki z orzechami włoskimi

Te pyszne babeczki z pewnością zasługują na to, aby je ładnie opisać, ale obawiam się, że nic z tego. Właśnie, jeszcze ciepłe i pachnące, wynurzyły się z piekarnika. Na razie spróbowałam tylko jedną i mogę Ci powiedzieć, że są absolutnie pyszne: z chrupiącym wierzchem i chrupiącymi orzechami w środku, a dzięki bananowemu dodatkowi delikatne i wilgotne. Nie za słodkie, więc idealnie nadają się na śniadanie. Zresztą w tym celu je upiekłam, jednak wątpię, że uda im się doczekać jutra. 


Składniki na 12 babeczek:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody 
1 łyżeczka cynamonu 
1 szklanka mleka ryżowego 
2 dojrzałe banany 
¼ szklanki syropu klonowego 
¼ szklanki orzechów włoskich 

Posypka: 
¼ szklanki płatków owsianych 
2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 
½ łyżeczki cynamonu 

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. 

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki zamieszaj. 

Do drugiej miski wlej mleko ryżowe, dodaj rozgniecione widelcem banany oraz syrop klonowy. Mokre składniki połącz ze sobą i przelej do suchych składników. Wszystko dokładnie zamieszaj, a na koniec wrzuć do ciasta posiekane orzechy włoskie. 

Za pomocą łyżki do lodów nadziewaj przygotowane papilotki ciastem. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę. Gotową mieszanką udekoruj wierzch wszystkich babeczek. 

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut. Przed podaniem lekko przestudź. 

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Pyszności :) z chęcią bym teraz taką jedną zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, uwielbiam takie zdrowe przepisy. Też jestem fanem babeczek, np. w formie muffinów z truskawkami, szybko się je robi i są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP