czwartek, 14 maja 2015

Makaron Mie z warzywami


Inspiracja tym przepisem pochodzi z wegetariańskiego czasopisma Slowly Veggie! - nieco go zmodyfikowałam, ponieważ chciałam zużyć warzywa samotnie plątające się po lodówce. Tak naprawdę możesz wykorzystać takie, na jakie masz ochotę. Zwłaszcza nie musisz się przejmować, jeśli nie uda Ci się znaleźć kapusty pak choi – bez problemu możesz ją zastąpić młodymi szparagami, których tak pełno w sezonie na bazarach. Dressing sprawia, że ta sałatka ma wyjątkowy, wielowymiarowy smak.


Składniki:
6 łyżek jasnego sezamu
2 cm korzenia imbiru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
sok z ½ limonki
100 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
2 cebulki dymki
1 papryczka chili
250 g makaronu Mie
300 g chińskiej kapusty pak choi
3 średniej wielkości marchewki
1 mały brokuł
½ czerwonej papryki
1 czerwona cebula
3 łyżki oleju sezamowego


Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.

Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno go zetrzyj, przełóż do małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, bulionem warzywnym i 1 łyżką oleju sezamowego. Dodaj jeszcze przeciśnięty czosnek, drobno posiekane cebulki i papryczkę chili.

Makaron Mie przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przelej go zimną wodą i pozostaw do odcieknięcia.

Pak choi podziel na liście, marchew obierz i pokrój w szerokie plastry, a paprykę w cienkie paski. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Cebulę posiekaj w piórka.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Wrzuć marchew oraz cebulę i podsmaż 2-3 minuty. Następnie dorzuć, brokuł, paprykę, kapustę pak choi i smaż kolejne 3 minuty. Dolej pikantny sos i całość podduś jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj makaron i podgrzej.

Sałatkę podawaj posypaną sezamem.

4 porcje

1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP